RZA i pjesma posvećena Bruce Lee-u

Nije tajna da su članovi Wu-Tang klana inspirisani kung fu filmovima. Od naziva albuma do njihovih umjetničkih imena, mnogo je referenci na žanr koji je vladao kada su ovi reperi bili omladina. Kung fu filmovi i Marvel stripovi su bili glavna zabava klincima iz New York-a tih godina.

Zato nismo iznenađeni što je osnivač Wu klana i producent RZA snimio novu pjesmu “Be Like Water“. Pjesma je dio novog ESPN “30 for 30” dokumentarca istog imena o legendarnom majstoru borilačkih vještina Bruce Lee-u.

Svi su pričali o ESPN dokumentarnom serijalu “Posljednji ples” (The Last Dance) o Michael Jordan-u. Za novi “30 for 30” specijal o Bruce Lee-u kažu da je još bolji.

Naziv dokumentarnog filma “Budi kao voda” (Be Like Water) se odnosi na Lee-ovu ličnu filozofiju.  Osim što je bio majstor borilačkih veština, glumac i režiser, Bruce Lee je bio i ubjedljiv metafizičar.

Možda je baš Lee svojim multi talentom insirisao Bobby Diggs-a (aka The RZA) da i sam postane scenarista, režiser i glumac kung fu filmova. Naravno da mislimo na film “The Man with the Iron Fists” (2012.). RZA nije stran nezavisnom filmu, glumio je u par Jim Jarmusch-ovih klasika. Čak je i radio muziku za jedan od njih, nezaboravni “Ghost Dog: The Way of the Samurai” (1999.).

Vrijeme je da se neke nove generacije upoznaju sa ovom globalnom filmskom ikonom.