Samo je jedan majstor Amano (kratki dokumentarac)

Kada neko kaže fantasy žanr prve slike koje imam u glavi su ilustracije legendarnog Amana (Yoshitaka Amano). Ovaj veteran, živuća legenda je prvenstveno poznat kao dizajner likova (i čudovišta) kultnog japanskog serijala video igara Final Fantasy.

Majstor Amano je dizajnirao sve i jedan logo za Final Fantasy igre (uključujući i mnoštvo spin-off naslova). On je dao vizuelni identitet ovom serijalu prije više od trideset godina. Ima nešto tradicionalno u njegovom stilu. Instant klasik.

Moderni Final Fantasy je većinom dizajniran od strane Square Enix “zlatnog dečka” Tetsuya Nomura. Ponekad mi nedostaje “old school” Amanov dizajn. Koliko god da je Nomura talentovan, Amano je “započeo ovu igru”.

Pogledajte majstora kako radi u svom prirodnom okruženju. Osim po FF igrama, Amana sam gotivio zbog njegovih saradnji s Neil Gaiman-om. Amano je ilustrovao novelu zasnovanu na japanskom mitu s voljenim Sandman-om (The Sandman: The Dream Hunters).

Osim što je crtao Gospodara Snova, sa Gaiman-om je radio na još jednoj kratkoj priči. Junak je bio (vjerovali ili ne) David Bowie. Priča se zove “The Return of the Thin White Duke“. Radi se o najmračnijoj Bowie personi s kultnog “Station to Station” albuma.

Majstora morate voljeti.