vejder-luke-skywalker

Šarm Dart Vejdera

Zašto se klinci toliko lože na Dart Vejdera (Darth Vader)?

Lik koji u principu Svemirski Hitler postao je omiljeno lice sa majica. Nekad su nosili Če Gevaru na majicama, za kojeg su ameri govorili da je ludi terorista koji se nada nuklearnom uništenju. Da li je u tome fazon? Klinci se lože na loše momke (Bad boys)? Ili je stvar u kostimu? Kul masci?

Pada mi na pamet kao primjer Betmen. On ima isto tako kultni crni kostim. Ali Betmen je ništa bez lica koje se krije iza maske. Bez Brus Vejna (Bruce Wayne) on je samo ludi odrasli lik koji se odjeva kao šišmiš. Ok, i ovako je lud, ali je opravdano sa pričom o dječijoj traumi i jungovskom suočavanju sa našim najdubljim strahovima. U slučaju bogatog klinca iz nekog razloga to je šišmiš. Da se vratim na Darta.

U originalnoj trilogiji (1977 – 1983), koja je bila priča o sinu koji iskupljuje grijehe oca, iza maske vidimo lice smežuranog starca. To nije kul. Zašto bi neki polu raspadnuti leš kojeg održavaju mašine na životu bio uopšte nekome kul? Mislim da problem nastaje sa novom prikvel trilogijom (1999 – 2005). Tu je Lukas bacio priču o porijeklu Anakina Skajvokera (Anakin Skywalker) kao Svemirskog Isusa. Mesijanske figure koja je posrnula. Od Svemirskog Hitlera do Svemirskog Isusa. Malo li je? Naravno u originalnoj trilogiji nije bilo ništa od ovog mesijanizma.

Lord Vejder-bez maske
Mračni Lord Vejder bez maske

Vještine i umijeća Džordža Lukasa.

Kada se malo bolje upoznate sa kreativnim procesima Džordža Lukasa saznaćete da je on izmišljao usput. Priča o modernoj sagi koju je on kao od starta isplanirao još u sedamdesetima je upravo to, priča za malu djecu. Najbolji je primjer kada Luk (Luke Skywalker) baci žvaku (strasno poljubi) princezu Lei. Naknadno je dopisana priča da su oni brat i sestra (blizanci ni manje ni više). I nikome u ovom fiktivnom univerzumu to nije bilo čudno. Han Solo je jedini napravio zbunjenu facu.

Kao meni treba biti žao za arogantnim klincem? Prikvel trilogija se nije puno potrudila oko toga, čak šta više pokazala ga je kao razmaženo derište što je pomalo čudno za djete odraslo kao rob. Da budem iskren moj omiljeni moment cjele te trilogije je kada Obi Wan prereže noge Anakina i on padne u lavu od par stotina stepeni. Otud potreba za kul kostimom.

Porjeklo Dart Vejderove kulosti je njegov najgori moment u životu. Lik je u principu najveći luzer (gubitnik) u galaksiji. Poetska pravda je da je Mračni Gospodar Sitha (Darth Sidius) napravio kostim kao zatvor. Bez kostima on ne bi bio živ. Šta ima kul u tome? U najboljem slučaju to je edukativna priča klincima da ne budu egoistična derišta.