germany yemen

Saudijska Arabija i zapadni partneri

Njemačka vlada je otkazala unaprijed dogovorene isporuke oružja Saudijskoj Arabiji zbog kontroverze oko ubistva saudijskog novinara Kašogija. Iz Njemačke smo još prošli mjesec mogli čuti da neće prodavati novo oružje saudijcima, ali nisu tad ništa pričali o već odobrenim ugovorima. Prema izjavi predstavnika ministarstva ekonomije možemo zaključiti da trenutno nema izvoza oružja. Ovog ponedeljka je službeni Berlin zabranio osamnaest saudijskih državljana, koji se dovode u vezu sa Kašogijevim ubistvom ulazak u evropsku Šengen zonu.

Korektno zvuči njemačka zabrana izvoza oružja, ali ipak je pomalo licimjerno. Ovih dana se službeno priča o 85000 djece koja su umrla od gladi izazvane saudijskim ratom u Jemenu. Istim tim saudijcima Njemačka (i još neke evropske države) prodaje napredno oružje. Licimjerno zvuči njihovo moralisanje oko obustave izvoza oružja zbog smrti jednog novinara. Život Kašogija je vrijedio više od osamdeset pet hiljada dječijih života? Ali to je već klasično zapadno dušebrižništvo.

Amerika na prvom mjestu i Trampovo “tako je kako je”

Za razliku od Njemačke, Amerika nema nikakve planove o obustavljanju izvoza oružja Saudijskoj Arabiji. Čak šta više Tramp ih je pohvalio za sniženje cjene nafte. Niko nije ni očekivao da će Amerika uraditi neke drastične mjere protiv svog ključnog saveznika u tom napaćenom regionu. Tramp je obrazložio svoj stav da kažnjavanje Saudijske Arabije otkazivanjem prodaje oružja bilo glupo. Ugovori o izvozu oružja su vrijedni milijarde dolara i raskidanje istih bi koristilo Kini i Rusiji koji bi saudijcima prodavali svoje oružje objašnjava nam dalje Tramp.

Demokrate već standardno se protive svakoj predsjednikovoj odluci, ali i par republikanskih senatora želi reakciju na svirepo ubistvo novinara. Čak su se sjetili i nesrećnog jemenskog rata i uputili poziv za rješavanje situacije. Zazivaju sankcije prema Saudijskoj Arabiji, ali male su šanse da se stvarno nešto dogodi po ovom pitanju. Takođe zahtjevaju od obavještajnih agencija da podjele informacije koje imaju.

Što je zanimljivo jer posljednje vijesti o slučaju Kašogi dolaze iz Turske i špekuliše se da CIA ima snimak na kome se jasno može čuti da princ Mohamed bin Salman u razgovoru sa bratom, saudijskim ambasadorom u Americi naručuje ubistvo novinara. Službeni narativ ili sve što znamo o ubistvu novinara dolazi nam iz turskih medija ili od turskog predsjednika samog, tako da ne bi trebali odbaciti ni ovu vijest. Hurriyet Daily News se poziva na uvaženog turskog kolumnistu koji je imao kontakt sa novom CIA direktorkom Džinom Haspel (Gina Haspel) za vrijeme njezine nedavne posjete Turskoj. Tada se saznalo za postojanje ovog snimka.

Izvor: Associated Press