serije-po-stripovima

Serije po stripovima koje očekujemo 2019

Izgleda da su veliki studiji zavisni o strip adaptacijama. Šest od devet najgledanijih filmova u svijetu su superherojski filmovi. Ništa nije drugačije ni na malim (TV) ekranima. Veliki broj serija koje se vraćaju sa novim sezonama, popraćeno je sa potpuno novim adaptacijama. Samo od Warner / DC dolaze nam novi naslovi poput legendarnog horora “Swamp Thing” i manje poznatih čudaka “Doom Patrol” i “Batwoman“. Osim ove tri serije najavili su za 2019. i animirani serijal sa omiljenom “Harley Quinn“. Kad smo već kod crtanih, DC za svoj striming servis nakon šest godina vraća Young Justice: Outsiders serijal sa novim epizodama. Nešto što su fanovi dugo zahtjevali.

Netfliksov “Marvel” univerzum koji doživljava svoje posljednje dane, oprašta se sa novom sezonom odličnog “Punishera” i trećom i posljednjom sezonom anti heroine “Jessica Jones“. Bilo je dobro dok je trajalo. Punisher nas neće razočarati. Druga sezona je nama jedna od najiščekivanijih TV serija za slijedeću godinu. Što se tiče Džesike Džones čuli smo da će glavna glumica Krysten Ritter imati svoj režiserski debi u novoj sezoni.

Nove nade

Osim serija zasnovanim na materijalima dva velika izdavača (DC i Marvel), u 2019. studiji vječno željni novog hita, eksperimentišu sa manje poznatim kultnim naslovima. Prvu koju isčekujemo s nestrpljenjem je “The Boys” anti superherojski strip iz pera Garth Ennisa (Preacher, Hellblazer). Malo ko prezire superheroje sa tolikom strašću kao Gart, ključni pisac britanske invazije američkog stripa. The Boys je bio užasno zabavan humoristični strip koji “proždire” sve klišee ovog žanra. Hiper nasilan, ali duhovit.

Još jedan neočekivan serijal koji dolazi od Netflixa je The Umbrella Academy. Strip koji je osmislio Gerard Way (frontmen emo pop-punk benda My Chemical Romance). Priča je o netipičnoj disfunkcionalnoj superherojskoj porodici. Najlakše je opisati strip kao “Fantastičnu Četvorku” (Fantastic Four) koju je dizajnirao Tim Burton, a ne kralj stripova Jack Kirby. Jedan od omiljenijih ovovjekovnih nezavisnih stripova brzo je dobio armiju predanih fanova. Nakon skoro deset godina, Way je izdao nove epizode stripa u oktobru ove godine. Netfliksova serija dolazi ubrzo, 15. februara 2019. Prvi trejler obećava.

Watchmen još jednom

HBO nam priprema veliku adaptaciju Alan Murovog remek djela Watchmen. Ne znamo puno detalja osim da oskarovac Trent Reznor (Nine Inch Nails) je uradio muziku za seriju. Takođe nije loša ideja da adaptacija legendarnog stripa dolazi u serijalizovanoj formi. Teri Giljem kada mu je prije puno godina ponuđena adaptacija Watchmena, imao je ideju o TV seriju rađe nego filmu koji ima ograničeno vremensko trajanje. Za ovu epsku priču je potrebno puno više sati.

To su samo neke od serija koje nas očekuju. Nove sezone stižu za: Legion, Supergirl, Gotham, Agents of S.H.I.E.L.D, Krypton, spisku nema kraja… Možda i previše. Ali ko se žali?