60-godina-od-preuzimanja-vlasti

Šezdeseta godišnjica Kastrovog preuzimanja vlasti

Na današnji dan 16. februara 1959. godine revolucionarni vođa Fidel Kastro je postao najmlađi premijer u istoriji Kube. Imao je 32. godine kada je položio zakletvu u Predsjedničkoj Palati u Havani. Doktor Kastro je predvodio otpor protiv diktature Batistinog režima. Komandovao je “vojskom 26. jula“, gerilskim trupama koje su protjerale mrskog neprijatelja u izgnastvo za novu godinu. Šezdeseta godišnjica preuzimanja premijerske funkcije je važna jer je to prvi put da Kastro preuzima administrativnu odgovornost nakon uspjeha revolucije.

Prema tadašnjem pisanju kubanskih novina “Revolucija” (službenog glasila vojske 26. jula) Kastro je preuzeo vladu da bi spriječio dalje “rasipanje moći”. Mnogi strani novinari su pratili Fidelovu inauguraciju. Kastro je došao u svojoj  prepoznatljivoj vojnoj uniformi. Do današnjeg dana, baš kao i sa Če Gevarom, zapadna štampa i istoričari imaju problema pričajući o njihovoj istorijskoj važnosti. Koja je neupitna u svakom slučaju.

Kastrov trijumfalni ulazak u oslobođenu Havanu u januaru 1959. inspirisao je mnoge; od afroameričkih aktivista (Black Power), protivnika rata u Vijetnamu, južno afričkih boraca za slobodu do radikalnih studenata širom Evrope. Simbol Kastrovog otpora kapitalizmu ostaće duže upamćen od cjelog Sovjetskog Saveza.

Možda jednostavno volimo priče o siromašnima i ugnjetavanim koji uspiju poremetiti planove svjetskim silama. Sa malog ostrva stotinjak kilometara od Floride, Kuba je postala poprilično ozbiljan neprijatelj velikoj Americi. Kastrova vizija slobodne Afrike je bila puno jasnija i efektnija od ideja Sovjetskog Saveza. Kastro i kubanski instruktori (uz sovjetsko naoražanje) su zaslužni za rušenje aparthejda u Africi. Da je samo to uradio, zaslužio je istorijsko pamćenje. Priča o Kubanskoj revoluciji ne smije biti zaboravljena.