Sony isporučio 100 miliona PS4 konzola

PlayStation 4 je postao najbrže prodavana konzola u istoriji koja je dostigla ove rekordne cifre

Iz nedavno objavljenog financijskog izvještaja japanskog giganta Sony-a saznajemo da je PlayStation 4 najuspješnija konzola ove generacije. Zaključno sa tridesetim junom ove godine prodato je 100 miliona primjeraka širom svijeta, što je učinilo PS4 dio istorije kućne zabave. Za pet godina i sedam mjeseci (iliti 67 mjeseci) srušili su rekord koji je držao PlayStation 2 (69 mjeseci je bilo potrebno da se proda 100 miliona primjeraka).

Najnoviji financijski izvještaj je više nego optimističan. Posebno kada uzmemo u obzir sve probleme koje je Sony imao u prethodnoj generaciji konzola sa zlosretnim životnim ciklusom PlayStation-a 3. Konkurencija (XBox One, Nintendo Switch) je ubjedljivo pobjeđena, a uprkos tome Sony ima velike planove za “četvorku” do kraja aktuelne generacije. U vremenskom periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine isporučeno je 3.2 miliona PS4 konzola, a očekuje se da će do kraja godine prodati 15 miliona modela.

S obzirom da PlayStation 5 neće uskoro izaći (nekada poslije maja 2020.) Sony će i dalje podržavati aktuelnu konzolu. Očekuju se još minimalno dvije godine životnog ciklusa PS4, a neki od ključnih naslova (ekskluziva) još nisu ni izdati. Ali bez obzira na sve, već sada se službeno zna ko je apsolutni pobjednik ove generacije.

izvor: Eurogamer