fialka-code

Sovjetski nesalomljivi kod.

Kratka istorija mašine za kodiarnje.

Tokom Hladnog rata, javila se potreba za novimsistemom kodiranja i to izuzetno moćnim koji bi mogao funkcionisati na različitim jezicima poput poljskog, ruskog, rumunskog, mađarskog, španskog. Trebao je nesalomljivi kod, trebalo je čudo.

Prethodno čudo kodiranja je bila “Enigma” iz Njemačke, ali njena šifra je provaljena tokom Drugog Svjetskog rata.   Njeno mjesto najboljeg uređaja za šifriranje je zauzela “Fialka” (ljubičasto na ruskom). Razvijana je pred kraj rata, a u upotrebu je puštena 1956. Bila je nasljednik uređaja “Albatros”, koji je i sam bio kompleksniji od “Enigme”.

“Fialka” je bila elektromehanički uređaj sa deset brojčanika i tastaturom kao za pisaću mašinu. Uređaj je pravio kombinacije koje su se dalje proslijeđivale u sestrinsku mašinu za dekodiranje. Svaki od deset brojčanika je mogao enkriptovati svako slovo pojedinačno. Mašina je bila u stanju da napravi preko 500 triliona kombinacija.

Šifranti su bili pomno birani i morali su potpisivati ugovore obavezujući se, između ostalog, da dvije godine ne napuštaju svoje matične zemlje. “Fialka” je ostala u upotrebi do devedesetih, a jedan primejrak se nalazi na izložbi KGB špijunaže u New Yorku.