Spomenik posvjećen Iron Man-u podignut u Italiji

Idolopoklonstvo je dostiglo totalno novi nivo.

Spomenik posvjećen centralnoj figuri Marvel sinematskog univerzuma (i strip liku) Tony Stark-u iliti Iron Man-u podignut je u Italiji. Postavljen je u gradu Forte dei Marmi i visok je skoro četiri metra. Djelo je umjetnika Daniele Basso koji je Iron Man-a prikazao u klasičnoj “superherojsko slijetanje” pozi.

Statua nosi ime “Čovjek od čelika”, najvjerovatnije zbog materijala od kog je napravljena.

Ispred statue stoji natpis koji objašnjava gledaocu da je to prvi spomenik posvjećen Iron Man-u u godini njegove “filmske smrti”. Naravno da umjetnik misli na događaje iz najgledanijeg filma svih vremena “Avengers: Endgame“. Za one koji slučajno nisu gledali, Stark pogine, žrtvuje se za spas Marvel sinematičnog univerzuma.

U natpisu dalje stoji kako je autoru Toni Stark inspiracija i kako svi moramo biti heroji poput njega. Poprilično patetično, ali i impresivno u isto vrijeme. Iako spomenik izgleda cool, pomalo je zabrinjavajuća (dječija) fascinacija autora skulpture sa fiktivnim likom. Kao da nemamo dovoljno pravih heroja. Iz pravog svijeta.

Robert Downey Jr. je ključan za nevjerovatni uspjeh Marvel franšize. Od prvog dana (i prvog Iron Man filma iz 2008.) on je glavna faca ovog superherojskog univerzuma. Pojavljuje se u deset od 23. Marvel filma. Imao je vlastitu Iron Man trilogiju i glumio je u svim Avengers filmovima.