Srbija i oružani dronovi

U septembru ove godine Ministarstvo Odbrane Republike Srbije najavilo je kupovinu bespilotnih letjelica (unmanned aerial vehicle) od kineskih proizvođača. U izjavi je rečeno da se radi o modelima posljednje generacije, na osnovu čega analitičari pretpostavljaju da se radi o Wing Loong dronovima. Pošto je takođe rečeno da su naoružani, izbor je sužen na Wing Loong ID ili Wing Loong II modele. Ovo je prva vojno tehnička saradnja između ove dvije države.

Što ne znači da Srbija ranije nije posjedovala dronove. Još prije deset godina kupljeni su Orbiter taktički dronovi iz Izraela. Takođe postoji vlastita produkcija mini drona kratkog dometa Vrabac za izviđanje i nadgledanje. Vrabac je proizvod Vojnotehničkog Instituta, Beograd. Možda je važniji njihov novi projekat na kome rade, taktički dron srednjeg dometa Pegaz 011. Predsjednik Vučić je objasnio da zbog sporog tehnološkog progresa Srbije (potpuno razumljivo znajući bližu istoriju) primorani su da uvezu dronove. Ali obećao je da će država ulagati u dalji razvoj vlastitih modela Vrabca (prikazan na fotografiji ispod) i Pegaza 011.

Srbija je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je iskusila na vlastitoj koži šta znači korištenje dronova u vojne svrhe. NATO ih je rutinski koristio za izviđanje tokom kontroverzne kampanje 1999. godine (iliti agresije) koja je trajala 78 dana. “Cilj je bio preneraziti Srbe tehnologijom“, kako to kulturno kaže francuski komandir Arnaud Bellynck. Dronovi su bili stacionirani u Makedoniji i pribavljali su im fantastične slike srpskih oružanih snaga. Takođe ne treba zaboraviti ni američke Hunter i Predator modele koji su takođe imali svoje vatreno krštenje (debitantski nastup) u akciji protiv spskih snaga.

izvor: Evropski Forum o Oružanim Dronovima (The European Forum on Armed Drones)