Sretan vam Betmen dan

Danas slavimo peti po redu Betmen dan (nije neka pretjerano duga tradicija). Ipak ove godine slavlje je značajnije jer je u pitanju osamdeseti rođendan voljenog superheroja.

Bitno je spomenuti da ove godine takođe slavimo trideset godina Tim Burton-ovog “Batman” filma (1989.) kada je Bat-manija definitivno osvojila svijet.

Ovim povodom Bat-signal će zasijati iznad trinaest metropola (u stvarnom životu). Gradovi koji će imati čast da na jednu veče budu Gotham City su: Tokyo, Berlin, Rim, Pariz, Barselona, London, San Paolo, Melburn, Montreal, Meksiko City, Johansezburg, Los Angeles i naravno New York.

Niko više ne može podcjeniti (pop) kulturološki značaj najvećeg detektiva. Čak i sporedni likovi dobijaju vlastite filmove i serije; poput Joker filma koji osvaja nagrade na prestižnim festivalima. Ili činjenica da ove godine čak i Bruce Wayne-ov batler Alfred može dobiti vlastitu TV seriju (Pennyworth).

Ključna vijest Bat dana je novi kreativni tim koji će biti zaslužan za Batman strip. U 2020. scenaristički posao će preuzeti James Tynion IV. Poznat je po svom angažmanu na Detective Comics naslovu (Rebirth era). Poprilično dobar strip koji sam redovno pratio. Prvenstveno se bavio Bat-porodicom (sporednim likovima poput tri Robina). To je fantastična vijest jer će konačno bivši CIA operativac i smarač od pisca Tom King prestati pisati centralni Batman strip. Nastaviće sa svojim “prepoznatljivim” opusom u mini serijalu, ali koga briga.

crtež Tony Daniel, DC Comics

Tony S. Daniel će biti zadužem za crtež. Daniel je već sad veteran Bat stripova. Započeo je angažman u zlatnim danima kada je Grant Morrison pisao omiljenog heroja. Čitaoci imaju razloga da se raduju.