Šta je gore po vas

Naučnici se bore zadnjih par godina da odgovore na jedno od navažnijih pitanja o prirodi čovjeka; a to je da li više štete prourokuje alkohol ili marihuana na naš organizam?

Studije o utjecaju marihuane nam govore različite stvari. Manje više svaka sprovedena studija nam je dala drugačije rezultate. Takođe ključno pitanje u ispitivanju jest da li se radi o hroničnoj ili rekreativnoj upotrebi. To su dva potpuno različita životna stila. Ništa manja razlika od starog ispijenog alkoholičara koji pije sam i lika koji se provede vikendom ili popije koju pivu dok gleda omiljeni fudbalski klub.

Posljednja velika studija koja je upoređivala uticaj alkohola i marihuane na uzorku od 800 odralih i 400 malo mlađih dokazala je da nije važno kojeg su uzrasta uživaoci, alkohol „jede“ sivu moždanu masu. Nisam neurohirurg da znam šta to znači, ali znam da nije dobro.

Studije o utjecaju marihuane za sad nisu detektovali neke veće posljedice. Što ne znači da ih nema. Mi nemamo još metod da to ustanovimo. Ispitivanja kao što sam spomenuo daju različite rezultate. Zbog nedostatka dokaza o štetnosti ljudi idu u drugu krajnost i precjenjuju „zdrastvene“ prednosti biljke.

Za nekoliko godina znaćemo više. Za sad znamo da pijani lik ima 13 puta veću šansu (statistički?) da napravi saobraćajnu nesreću, dok stondirani čova samo duplo veću šansu da se skrši u automobili dok puši…

Ali to ste znali i prije nego što ste pročitali ovaj tekst.