Šta žele Rusija i Turska u Siriji?

Nakon sedam godina strašnog građanskog rata u Siriji, razni igrači sa sukobljenim ciljevima spremaju se za završnu igru. Rusija, Amerika, Turska, Izrael i Iran; svako od njih ima svoju viziju kako post-ratna Sirija treba izgledati. Nije samo budućnost Sirije u pitanju, nego odnosi snaga u ovom djelu svijeta.

Šta Rusija želi?

Uključenje Ruske Federacije u sirijski građanski rat je promjenio njegov dalji tok. Od uništenja terorista Islamske Države (ISIS) do očuvanja Asadovog režima; Rusija se postavila kao nezaobilazni faktor. Tako će biti i u svim budućim mirovnim pregovorima. Zajedno sa svojim saveznicima Turskom i Iranom mogu biti protuteža svakom prijedlogu sa Zapada.

Sa strateškim uporištem u Damasku, Rusija ima dugoročnog kupca svoje ratne opreme. Važnija je jedino poruka koju svojim prisustvom šalju bilo kakvom budućem mješanju od strane Zapada.

Šta Turska želi?

Tursku nazivaju posljednjom nadom sirijskih pobunjenika (ko god oni bili). Turska je u savezništvu sa Rusijom i Iranom. S ovim drugima je jedino uspjela efektno uništiti svaku nadu kurdskog naroda za promjenom svog statusa. Inače to savezništvo im je donijelo zategnute odnose sa NATO partnerima, Amerikom i ostalim evropskim državama. Zasad su zadovoljni s tim da igraju na kartu konfrontacije Rusije i Zapada.

Glavni cilj je sprečiti ili barem odgoditi novu krizu na granici sa Sirijom. Zadnje što im treba je novi migrantski talas ili još gore da ekstremisti koji su došli sa svih strana svijeta ostanu kod njih. Iako ih je Turska podržavala i omogućila njihov dolazak tu.

Idlib je posljednje veliko ratište. Turska je kupila nešto vremena dogovorom sa Rusijom, pomoć koju šalje (kao i trupe) malo šta mogu promjeniti. Sirijska armija zajedno sa iranskim milicijama i ruskom podrškom završiće posao.

Šta Iran želi?

Sirijski najbliži saveznik, Iran je imao svoje borce na terenu i prije izbijanja rata 2011. Ne planiraju da napuste Siriju, čak šta više žele da učvrste položaje svoje proxy milicije Hezbolaha. Važno je samo da Sirija bude protivnik Izraelu.

Šta Amerika i saveznici žele?

S.A.D. Evropa i sunitski saveznici kladili su se na gubitničku stranu siriskog sukoba, ali nevoljni su da to priznaju. Nakon godina ponavljanja mantre „da Asad mora otići“ nalaze se u nezavidnoj poziciji. Ali i dalje se nadaju političkom dogovoru koji će donijeti mogućnost budućnosti bez Asada.

Izvor: The Associated Press i Haaretz