“Star Trek” film ima novi život?

Ljudi su se već pomirili da neće biti ništa od nove filmske verzije “Zvjezdanih Staza” (Star Trek). Nisam puno žalio jer kome zaista treba J.J. Abrams-ova glupava akciona verzija stare intelektualne franšize. Pričalo se kako bi možda Tarantino (Quentin Tarantino) pisao i režirao “Star Trek” film, ali uvijek nam je to zvučalo poput vlažnog sna. Čak je i Paramount studio “digao ruke” od cjelog poduhvata (četvrti dio “novog” serijala) jer nisu mogli nagovoriti Kineze da iskeširaju u poprilično rizičan projekt.

S obzirom da ni serija (Star Trek Discovery) nije nešto posebno (ljepših riječi ne mogu naći), bio sam spreman da “sahranim” jednu od omiljenih pop kulturnih institucija svog djetinjstva. Uvijek mogu pustiti epizode nekih od starih serija (The Next Generation npr) i sjećati se kako je to nekada sve bilo dobro. I onda, ničim izazvano, pojavi se vijest koja vraća život u filmsku franšizu. Nevjerovatno dobra vijest, ili samo meni tako zvuči.

Prema informacijama koje je objavio Deadline Hollywood; Noah Hawley piše i režira novi “Star Trek” film. Ko je Noah i zašto je to dobra vijest? Bez pretjerivanja, Hawley je trenutno jedan od najtraženijih scenarista u Hollywood-u. Kreator je vrhunskih serija “Fargo” i “Legion“. Fargo je postao jedna od najboljih dramskih serija trenutno u ponudi. Isčekuje se s nestrpljenjem četvrta sezona, koja bi trebala početi uskoro. Nažalost, Legion je bio žrtva Disney-eve kupovine Fox-ovih studija.

LEGION, FX 2019.

Treća sezona je bila i posljednja, jer je Disney otkazao sve Fox-ove planove za X-Men franšizu. A Legion je bio najbolji primjer šta možete uraditi sa X-Men materijalom. Vizija koju je Hawley imao nadmašila je sva očekivanja. Dobili smo najhrabriju (i odvaljeniju) seriju nastalu po nekom stripu. Iz sezone u sezonu, Noah nas je ostavljao bez teksta. Možda bi Legion i službeno bio najluđa serija 2017. da nije imao “nesreću” da se pojavi u isto vrijeme kad i “Twin Peaks The Return“.

Hawley je za FOX godinama razvijao scenarij za Doctor DOOM film. Danas je opšte prihvaćeno da gledamo film o stripovskom negativcu (Venom, Joker), ali kada je Noah predložio projekt, to je bilo nešto novo, nikada viđeno. Iako nije došlo do realizacije filma, imam osjećaj da je neke ideje iskoristio u Legion 3. sezoni. Pretvorio je protogonistu serije, sina Profesora X-a u pravog negativca. David postaje guru sa vlastitom sektom, poput Charley Manson-a. I dalje sam oduševljen šta je čovjek uradio sa X-Men serijom. Nešto najbolje što sam ove godine gledao na TV-u. Nažalost, sve dobre stvari imaju (prerani) kraj.

Nadam se da sam usoio objasniti zašto je dobra vijest što će Noah Hawley raditi novi “Star Trek” film.