stara-republika-umrla-nije

Star Wars – Stara Republika umrla nije

Dok svi mediji pišu o najnovijoj igri koju je Electronic Arts najavio na Star Wars Proslavi (Jedi: Fallen Order), mi se radujemo zbog igre koja je izdata 2011. godine. Stara Republika (Star Wars The Old Republic) umrla nije. Prvi put u tri godine konačno dobija nove sadržaje. Radi se o igri MMORPG žanra (Massively multiplayer online role-playing game). To je igra u kojoj možete ostvariti svoj dječački san i napraviti džedaja (ili sitha) po svom liku. Cjela galaksija čeka da bude istražena. Usput ćete upoznati igrače iz cjelog svijeta koji imaju isti “Star Wars” fetiš poput vas. U najgorim momentima bilo je makar stotinjak igrača po serveru. Ali prednost “Stare Rebublike” je mogućnost da igrate sami. Netipično za MMO igre, zbog čega su i pale loše kritike, meni je to jedna od prednosti ovog naslova. Sam sam mogao istraživati planete bez pomoći drugih pravih igrača.

Istorija

Ne treba biti iznenađen kvalitetom priče jer je SW:TOR ipak nasljednik jednih od najboljih igara RPG žanra “Star Wars: Knights of The Old Republic” (dalje u tekstu KOTOR). Bioware, nekad majstori žanra, su zaslužni za obe igre. Mnogi su bili razočarani kada umjesto trećeg KOTOR-a su dobili online igru TOR. Ali nije ni ona za baciti. Moram naglasiti da je to jedina MMORPG igra koju sam igrao u životu, pošto mi ni jedna druga nije mogla zadržati pažnju. “Stara Republika” (SW:TOR) je besplatna za igrati i svima bi preporučio da probaju. Posebno “Star Wars” fanaticima. Ako niste igrali KOTOR, možete oba djela pokupiti za male pare na rasprodaji. “Knights of the Old Republic II: The Sith Lords” (2oo4.) nije Bioware igra, već dolazi od RPG veterana Obsidian i mnogi tvrde da je to možda i najbolja igra od svih ovdje navedenih. Sati dobre zabave su zagarantovani.

Budućnost

Bio sam užasno pesimističan krajem prošle godine jer sam bio uvjeren da dolazi kraj staroj republici. TOR je imao relativno mali broj igrača, godinama nismo dobijali nove sadržaje, a Bioware je izdavao novu massive online igru Anthem. Već u procesu razvoja Anthema veliki broj zaposlenih na TOR-u su prebačeni na radni položaj. Ali srećom (užasno sa naše strane) Anthem je promašaj. Igra samo što nije propala u prvih mjesec dana. Još jedna “moderna” igra sa “otvorenim” svijetom i mikrotransakcijama. Bioware je u šoku. Sami su sebi krivi. I onda vijest koju nisam očekivao. Stara Republika dobija novu ekspanziju u seprembru ove godine. Šta fanatiku više treba?

Učinilo mi se da sam bio previše grub komentarišući ovogodišnju Star Wars Proslavu jer je ipak bilo dobrih vijesti poput ove. Možda nisam trebao nazvati to partijskim mitingom. Ali zadnjih par dana pop-kulturni mediji vrte priču kako je Kapetan Kenedi (Kathleen Kennedy) potvrdila da rade na projektu (TV ili film?) koji je zasnovan na “Staroj Republici“. Dragi moji to je predizborno obećanje. Gore od toga. Kaže ono što (možda) želimo čuti. Prazne riječi. I zbog toga je Star Wars danas takav kakav je.