Stripovi ponovo u trgovinama širom Amerike

Američka strip industrija je preživjela Drugi Svjetski Rat, jedanaesti septembar, ali covid-19 pandemija ju je zamalo uništila. 

Nakon mjesec dana hibernacije velikih izdavača (jer su specijalizovane trgovine bile zatvorene), konačno novi stripovi se mogu naći na policama. Nažalost neke od trgovina stripova nisu ponovo otvorene, jer su im vlasnici u međuvremenu bankrotirali.

Ipak neke stvari neće biti više iste. U zadnjih dvadeset i pet godina, srijeda je bila dan za nove stripove (u Americi, Velikoj Britaniji i gdje već sve ima distribucija američkih stripova). Krajem prošlog mjeseca (utorak, 28. april) DC je stavio u prodaju digitalna izdanja i štampane stripove (u rijetkim trgovinama koje su bile otvorene). DC će nastaviti dostavljati sve nove naslove utorkom, s tim da će trgovci sami odlučiti da li će ih odmah pustiti u prodaju ili će sačekati srijedu.

Tako da utorak i srijeda su dan(i) za nove stripove. Ostali izdavači su izjavili da će nastaviti s tradicijom da prodaju stripove srijedom. Nije neka pretjerana razlika, osim za DC fanatike koji će biti u mogućnosti da dobiju svoje omiljene stripove dan ranije.

Trgovine jesu ponovo otvorene, neki izdavači su prijavili rast prodaje digitalnih izdanja u zadnje vrijeme, ali američki strip je i dalje ugrožena zvijer. Broj (naj)prodavanijih naslova je tragičan kada se uporedi sa prije deset ili dvadeset godina.

Ipak ne treba pretjerano žaliti Marvel. Likovi imaju najpopularniju filmsku franšizu (svih vremena) i dominiraju više od deceniju! Da nisu mogli djelić te globalne publike inspirisati da kupe strip po kojem je film nastao. Ne samo što nisu u tih deset godina povećali prodaju, uredništvo Marvel stripova je izgubilo i redovne čitaoce koje su imali. DC je standardno solidan, nećemo pretjerano uperati prst u njih jer je njihov pokušaj sinematičnog univerzuma propao.

Kad kažem za američki strip da je ugrožena zvijer, mislim da je vrsta koja je pred izumiranjem. Ali to se isključivo odnosi na superherojske naslove. I Ameriku. U Francuskoj i Japanu stripovi se i dalje prodaju u fantastičnim tiražima.