Sudar galaksija – Sergio Bonelli i DC stripovi

Iznenađujuća vijest iz svijeta stripova nas je dočekala ovih dana. Najavljena je saradnja, zajednički stripovi jednog od najvećih evropskih strip izdavača Sergio Bonelli Editore i američkih kolega DC Comics. Logično pitanje koje se samo nameće jest ko tu hoće da iskoristi tržište ovog drugog? Tek ovih dana sam saznao da je osnovana posebna kompanija Bonelli Entertainment čiji je cilj transformacija poznatih evropskih strip junaka u multimedijalne proizvode (filmove, tv serije), baš poput uspješnih američkih kolega. Tako je najavljena Dylan Dog tv serija, a prije par dana i Dampyr igrani film. Sergio Bonelli Editore želi da osvoji neka nova tržišta na načine koje nisu ranije koristili. Osim matične Italije, njihovi stripovi su bili najpopularniji na području bivše Jugoslavije.

Dylan Dog se kod nas čita već trideset godina i prodat je u milion primjeraka. Ali Dylan Dog na američkom strip tržištu nije izdržao ni pola godine i zauvijek je otkazan. Moje mišljenje je da izdavač Bonelli u želji da dodatno populariše svoje likove i konačno napravi neki uspjeh na američkom tržištu se odlučio za saradnju sa legendarnim DC stripovima, najvećim izdavačem u Americi. Prvi (i zasad jedini) naslov koji je najavljen jest susret Zagora i Flasha u zajedničkom stripu. Više informacija nemamo osim da će strip biti dostupan u prodaji nekad tokom slijedeće godine.

Mi u Zavisnima nismo neki ljubitelji “crossover” stripova, susreta likova raznih izdavača (većinom konkurentnih) u zajedničkom naslovu. Samo prošle godine od strane DC stripova smo mogli vidjeti tako bizarne susrete kao što su Batman i Nindža Kornjače (TMNT) ili Liga Pravde (Justice League) i Moćni Rendžeri (Power Rangers). Ali dok se god ovi stripovi prodaju, možemo očekivati još više sličnih saradnji. Kao što je ova sa Sergio Bonelli Editore. Ali nije sve tako crno. Mi se iskreno radujemo mogućem susretu Dylan Doga i Džona Konstantina (John Constantine) okultnog antiheroja DC stripova. Za taj strip bi bez razmišljanja izdvojili svoj teško zarađen novac. Pratićemo razvoj ove priče…