novi-album

Sukob titana – Czarface & Ghostface Killah

Czarface je ime hip-hop supergrupe čiji su članovi Inspectah Deck (iz Wu-Tang klana) i DJ/MC duo 7L i Esoteric. Od prvog dana (2013.) izbacuju konceptualne albume koji su inspirisani superherojskim stripovima. Czarface je antiheroj, a DJ 7L ga poredi sa Edijom, maskotom i avatarom Iron Maiden benda. Očigledna inspiracija su kreacije legendarnog “Kralja stripova” Jack “The King” Kirby-a Doctor Doom i Darkside. Vizija Czarface-a od strane umjetnika L’Amour Supreme se nalazi na naslovnicima svih albuma i singlova ovog benda. Vrhunac kreativne vizije superbenda je album iz 2017. priča o Czarface-ovom porijeklu “First Weapon Drawn (A Narrated Adventure)” koji se sastojao iz stripa i muzike koja je pratila radnju.

MC Esoteric je prodao svoje X-Men stripove (brojeve 94 do 97) da bi platio studijske troškove snimanja Czarface albuma. Kolekcionarski primjerci u pitanju su prve epizode X-Men-a koje je pisao legendarni Chris Claremont. Esoteric ima fantastične odnose sa Marvel stripovima koji mu danas besplatno šalju X-Men naslove. Ali to nije povod ovog članka. Bend Czarface ima novi album. I specijalnog gosta: legendarnog Ghostface Killah (iz Wu-Tang klana).

Czarface meets Ghostface” je šesti album ovog benda. Nastavlja tamo gdje je stao prethodni album “Czarface Meets Metal Face” (2018.) koji su uradili zajedno sa MF Doom. Ovaj put Czarface susreće ubojitog Ghostface-a (aka Iron-Man aka Tony Starks). Vrhunska MC akcija sa takvim pop kulturnim referencama da vam mozak stane. Stihovi koji bi Anakina pretvorili u Sitha (citat s ovog albuma). Nema se tu puno pričati; album je super iskustvo, nije važno da li ste ljubitelji hip hopa ili superherojske fikcije. Obavezna preporuka.