Sve što smo voljeli… uništeno je (Kolumna)

Nije važno koji je je vaš fetiš bio. Koja pop kulturna franšiza je bila vaš izbor. Sve su kreativno banktrotirale. Za svaki korak naprijed, uslijede dva do dna.

Jednostavan primjer je Star Wars. Čujete dobru vijest da već rade na trećoj sezoni The Mandalorian-a (iako ni druga nije izdata) i obradujete se. I onda u istom “news ciklusu” čujete kako Lucasfilm i dalje insistira na feminističkoj propagandi i da će nekoj “autorki” dati milione da napravi Star Wars seriju “iz ženske perspektive”. Jer je to sinonim za eskapističku zabavu.

Prije par godina sam se zapitao da li velika korporacija poput Disney-a stvarno nema bolji poslovni (kreativni) plan od namjere da djevojčicama prodaju lightsabere. Ispostavilo se da stvarno nemaju bolju ideju. Ironično je, što sad niko (nije važan spol) ne kupuje Star Wars igračke. Dobar posao genijalci.

Kad sam bio mlad (i pun optimizma) smješni su mi bili likovi koji su pričali da im je George Lucas “silovao djetinjstvo”. Koliko god da je bila negativna recepcija prequel trilogije, ne može se porediti s fijaskom franšize pod komandom Kathleen Kennedy. Možda bolje nismo ni zaslužili.

Većina mog prezira u zadnje vrijeme je izazvan užasom pod nazivom Star Trek Picard. Otvorilo mi je oči da ne moram biti “pravi vjernik” pop kulturnog fenomena koji mi je nekad nešto značio. Ne moram biti rob nostalgije i potrage za “srećnim djetinjstvom”. Ponekad je sranje samo sranje. I treba biti imenovano kao takvo. Užasno iskustvo mi je dalo snage da kažem dosta. Nisam nikome ništa dužan. Ne moram uopšte trošiti svoje vrijeme (kaže lik koji piše esej o trivijalnim stvarima).

Naravno ništa ne može proći bez “Razarača (fiktivnih) svjetovaJJ Abrams-a. Nakon što je ostavio svoj “potpis” na Star Trek-u i Star Wars-u, došao je red da uništi još koju instituciju mog djetinstva, ovaj put DC stripove. Bila je aukcija na kojoj su se studiji otimali za eksluzivni ugovor sa JJ-om. Warner Media je “pobjednik” i za tričavih 500 miliona dolara su zaključili ugovor sa ovim nesretnikom.

Odmah su objavljeni planovi za Justice League Dark seriju. Godinama su pričali o horor filmu po ovom stripu i da bi možda Guillermo del Toro mogao režirati isti. Ali pošto mi živimo u distopijskoj verziji svijeta, mi ćemo dobiti JJ-ovu verziju. Koja će biti smeće kao i sve što Abrams radi. Ali neko će profititati usput? Možda? Pitajte Star Trek kako im ide nakon što ih je Abrams uputio u propast, od koje se najvjerovatnije nikada neće oporaviti.

Zašto shvatati išta od ovoga ozbiljno? Ne bi ni trebali. Zabava je trebala biti samo zabava. A ne platforma za “popovanje” i ispiranje mozgova progresivnim ideologijama. A možda je tako uvijek i bilo…

Epilog ili novi početak?

Zvuči trivijalno patetisati nad pop kulturom u vrijeme ekonomske nestabilnosti i preteće nezaposlenosti. Ali što stvari budu gore, potreba za eskapizmom će rasti. Ljudi će htjeti zaboraviti (makar na trenutak) užase svakodnevnice i opustiti se uz omiljene medijske sadržaje.

Ne treba zaboraviti da su svi veliki igrači (od Disney-a do Amazon-a) uložili mnogo u “striming ratove”. A nesrećno čovječanstvo je zarobljeno u vlastite domove. Ne obećava…