Sve što trebate znati u vezi Sony – Disney raskola

Pažnju javnosti ovih dana zaokupljaju priče o korporativnim sukobima. Kao da nema važnijih problema u svijetu, masa se brine oko toga ko je vlasnik “Spider-man” filmskih prava. Riješiću vam “misteriju” u startu. Sony polaže prava na filmsku verziju Spider-man-a. Nije to neka novost, činjenica je već dvadeset godina (od 1999.). Disney, vlasnik Marvel stripova polaže prava na sve ostale derivate poznatog superheroja (igračke, majice, školski pribor…). Milioni dolara godišnje.

U čemu je frka? Za razliku od stripova koje više ne čita gotovo niko, Marvel filmovi su internacionalni fenomen koji zgrće milijarde dolara. A Spider-man je najprepoznatljiviji Marvel lik. I Disney propušta silni novac jer je vlasnik filmskih prava Sony. Imali su dogovor za pet filmova (Spider-Man pojavljivanje u Marvel sinematičnom univerzumu). Taj dogovor je istekao. “Daleko od kuće” (Spider-Man: Far From Home) je jedan od najgledanijih filmova ovog ljeta. Komercijalno je najuspješniji Spider-Man film ikad. I ne samo to, najuspješniji je Sony film ikad. U novim pregovorima, Disney je došao sa novim zahtjevima. Željeli su veći dio financijskog kolača kojeg propuštaju. Pregovori su propali jer Sony-u Disney više nije potreban…

Gdje nastaje problem? Kao što sam rekao Sony je nesporni vlasnik filmskih prava. Nije njihov problem što je u devedestima (kao kulminacija Mračnog Doba američkog stripa) Marvel zbog užasnih uredničkih odluka bankrotirao. Spas su našli u prodaji filmskih prava na svoje likove. Sony je pokupio krunu i užasno se ponose Spajdijom kao korporativnom maskotom. To što je Disney kupovinom Fox studia “dobio nazad” prava na X-men filmove nije pravilo. Prije je anomalija jer su jedan korak bliži monopolističkoj poziciji u već užasnom studijskom sistemu.

Zašto vam sve to govorim? Ispizdio sam se zbog korporativnih robova na društvenim mrežama koji se klanjaju Disney korporaciji. Možeš ti biti fan (od riječi fanatik) bilo čega, ali postoji granica pristojnosti (dostojanstva?) u svemu. Likovi se “osjećaju izdanim”, “prevarenim” jer Sony ne želi da Spajdi bude dio Marvel sinematičnog univerzuma (MCU). Ovi žalosni robovi su ljuti jer Disney nije “kupio nazad” prava na lika “koji im pripada”. Ne zanimaju me vaši osjećaji u vezi sa “problemima” vaše omiljene korporacije koja zarađuje milijarde dolara. Imam problem sa njihovim stavom da će Sony uništiti Spider-man-a.

Sony je prošle godine imao “Venom“, jedan od pet najgledanijih filmova. “Venom” im je bio ključni dokaz da mogu imati uspješni film bez Disney / Marvel-a. Iste godine “Spider-Man: Into the Spider-Verse” dobija Oskar za najbolji dugometražni animirani film. Kategorija koja je decenijama rezervisana isključivo za Disney patetične crtane. Bez Disney-ovog učešća u produkciji su ostvarili nevjerovatne uspjehe sa ova dva filma. Trebate još dokaza? Dva solo “Marvel” Spider-Man filma (“Homecoming” i ovogodišnji “Far From Home“) je većinski finansirao i producirao Sony. Zato će Tom Holland i dalje glumiti Spajdija. Ima potpisan ugovor sa Sony-em, a ne Disney-em.

Zato nemojte se previše brinuti o Spajdiju u Sonijevom naručju. 2018. godina je bila ključna. U nizu uspjeha moram spomenuti i “Spider-man” igru (ekskluziva za PlayStation 4). Sony zna kakvim pop kulturnim fenomenom raspolaže. I učiniće sve da mi budemo zadovoljni (i da nam uzima novac). Zar mora baš svaki dolar otići Disney-u? Zar je zločin da i neko drugi pokuša postići uspjeh na slobodnom tržištu?

Način “razmišljanja” korporativnih robova je više nego zabrinjavajući. U kakvoj distopiji živimo kada se “mali čovjek” bori za monopolističku kompaniju oko omiljene igračke?