Svemirski disko – Ratovi zvijezda i galaktički funk

Na vrhuncu prvog talasa oduševljenja “Ratovima Zvijezda” (Star Wars) davne 1977. godine izdat je album koji je donio nešto drugačiji zvuk iz daleke galaksije. Radilo se o disko ploči, od svih mogućih stvari.

Domenico Monardo poznatiji kao Meco imao je fantastičnu ideju o spoju omiljene svemirske opere i tada sveprisutnog muzičkog žanra. Album “STAR WARS AND OTHER GALACTIC FUNK” ne samo što je osvojio Bilbord Top 100 listu (Billboard Hot 100, oktobar 1977.), već je pokupio i Ginisov rekord za najbolje prodavan singl istrumentalne muzike.

Legendarni kompozitor filmske muzike John Williams sigurno nije mislio da će neko napraviti disko “remix” od njegovog soundtracka za “Ratove Zvijezda”. Nakon astronomskog uspjeha koji je Meco doživio, Williams se potrudio da spriječi da ikada ponovo dođe do tako nečega.

Kada je George Lucas spremao novu (prequel) trilogiju 1999. godine, John Williams je dodao malu promjenu u svoj ugovor. Zahtjevao je da se njegova muzika ne može biti predmet reinterpretacija (poput disko verzije).

Meco i njegov bizarno simpatični album samo govori koliki je pop kulturni fenomen Star Wars bio od samog starta. U sedamdesetima niste imali multimedijalne proizvode kakve danas poznajemo, ali fanovi su i tad željeli kupiti bilo šta što je imalo veze sa dalekom galaksijom.