Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje igranje

Kakva dramatična promjena mišljenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je postala gotovo ozloglašena u gaming krugovima, jer su donedavno zagovarali da je ovisnost o video igrama mentalni poremećaj. Svaka zavisnost nije nešto s čime se treba šaliti, ali šta tačno znači ovisnost o igrama? Ni stručnjaci koji su klasifikovali poremećaj ne znaju s sigurnošću.

Ali u vrijeme globalne pandemije pravila igre se mjenjaju. Sad se video igre ne čine tako loše. Ista ta zdravstvena organizacija preporučuje igranje kao način da se nosite sa negativnim posljedicama izolacije.

Realno, socijalno distanciranje je način života koji nije stran igračima. Kao što scenariji o mutiranim virusima nisu strani video igrama (Resident Evil, The Last of Us). Američki ambasador pri SZO (WHO) je izjavio “uzmite igru i spasite živote“. Dodao je i prigodni haštag #PlayApartTogether

Mnoge gaming kompanije su podržale ovu inicijativu. Activision Blizzard, Twitch, Riot Games (između ostalih) organizuju specijalne događaje i aktivnosti da drže zaokupljenim igrače širom svijeta. “Gdje god da ste, koju god igru da igrate” borite se protiv pandemije. Jer najvažnije je #ostanitekući.

Ko bi rekao da će moja “loša” “djetinjasta” navika u jednom trenutku mi spasiti život?