Taika Waititi režira Star Wars

Koliko god da se čovjek trudi da ne priča o “Ratovima Zvijezda“, izgleda da je to nemoguće. Taman kad odlučim da bojkotujem 4. maj (službeni Star Wars dan) izađe takva novost da se ne može ignorisati.

Ali prvo bojkot. Zašto? Disney je za potrebe svog striming servisa zamolio ljude da podjele svoje lične priče, sjećanja o omiljenoj svemirskoj operi. Ništa pretjerano novo. Osim što su trejdmarkovali twitove s heštegom maythe4th i vaša sjećanja učinili njihovim korporativnim vlasništvom. Zvuči distopijski? Dobro došli u 2020. godinu.

Ipak povod teksta je dobra vijest. Taika Waititi, režiser najzabavnijeg Marvel filma “Thor Ragnarok” i nadolazećeg “ThorLove and Thunder” će raditi na slijedećem Star Wars filmu. Čova je već dokazao da je savršena osoba za ovaj posao, režirajući finale prve sezone fantastičnog “The Mandalorian“. Waititi je glumio droida IG-11 u par epizoda serije. Mandalorian je uz povratak The Clone Wars crtanog serijala dao novu nadu prekaljenim fanovima poput nas.

Nije da nismo čuli slične vijesti ranije. Lucasfilm “iskoristi” ime neke (trenutno) poznate ličnosti, poput Game of Thrones kreatora ili “Logan” režisera samo da bi poslije rekli da ipak ti ljudi neće raditi ništa.

Isto tako smo čuli da će ikona nezavisnog filma Robert Rodriguez režirati epizodu druge sezone Mandaloriana. Ali nismo mogli povjerovati znajući pomenute marketinške strategije. Ipak, ovaj put (po našu radost) tračevi su bili istiniti. Službeno je potvrđeno da će “Desperado” režiser donijeti svoj prepoznatljivi potpis svemirskom westernu.

Ne znam zašto kapetan Kathleen Kennedy češće ne zaposli provjereno dobre režisere poput Waititi-a i Rodriguez-a? Koliko teško može biti? Da malo manje misli o “progresivnim” ideologijama, a više koga će zaposliti, bilo bi fanovima lakše. I Disney bi imao zagarantovani prinos keša… Nije da im nedostaje.