Taika Waititi režira “Thor 4”

Taika Waititi se vraća Marvel Sinematskom Univerzumu (MCU). Otkačeni scenarist i režiser potpisao je ugovor sa Disney-em (Marvel Studios) da uradi novi “Thor” film. To je više nego dobra vijest, jer posljednji film koji je Waititi radio za Marvel je fantastični “Thor: Ragnarok”.

2017. je godina kada sam konačno kapitulirao pred Marvel medijskim fenomenom. “Ragnarok” je jedan od ključnih razloga. Iste godine smo dobili “Guardians of the Galaxy Vol. 2.” i “Spider-Man: Homecoming“. Osvojili su cijeli svijet sa zabavnim superherojskim spektaklom.

Ipak Waititin “Thor” je bio smješniji i šareniji od svega što smo do tad mogli vidjeti. Na neki način čak je i razbio tipičnu Marvel formulu. Studio je dopustio jednom autoru (scenarist i režiser) neviđenu kreativnu kontrolu. Taika je uspio ispoštovati i Kralja Stripova Jack Kirby-a (King of Comics) sa realizovanim stranim svjetovima uzetim direktno sa stranica stripa. Takvu vjernost strip izvoru rijetko smo viđali u Marvel ljetnim blockbaster-ima. Ciničnima je dovoljno samo reći da je “Thor Ragnarok” zaradio 854 miliona dolara. Što ne znači da je zbog toga dobar film. Ragnarok je poseban film Marvel kolekcije i ako mene pitate jedan od najboljih.

Taiki nije bilo dovoljno samo da piše i režira “Ragnarok” tako da je dodao i malu ulogu sebi. Glumio je Korga, kameno biće koje postane prijatelj s Thorom. Pojavljuje se čak u “Avengers: Endgame” filmu u sceni kada igra Fortnite s Thorom. Takođe nas je obradovalo što na kraju Endgame-a Thor odlazi u svemir sa Čuvarima Galaksije (Guardians of the Galaxy). Znamo da je Chris Hemsworth obnovio ugovor sa Disney-om, tako da se nadamo da će biti jedan od likova u nadolazećem “Guardians of the Galaxy Vol. 3.” filmu James Gunn-a.

Nakon što je Taika “transformisao” Thora u duhovitog boga bez previše sreće, postao nam je jedan od omiljenih junaka ovog fiktivnog univerzuma.

Radujemo se svim novim filmovima u kojem će Chris Hemsworth biti Thor. Posebno onim koje Waititi radi. Red je da spomenemo da američki rimejk “Akire” koji je Taika trebao da radi, Warner Bros. otkazao nakon što se pojavila vijest da će raditi “Thor 4”. Svijetu je potrebniji njegov novi Thor film više nego zapadnjačko skrnavljenje japanskog kulta.

izvor: The Hollywood Reporter