Tarantino protiv kineskih cenzora

Quentin Tarantino, autentični autor američkog filma ne želi da “kasapi” svoje djelo da bi učinio kinesku komunističku partiju srećnom. Uz kreatore “South Park“-a, jedan je od rijetkih ljudi iz Hollywood-a koji je beskompromisno izrekao “NE” kineskim cenzorima.

Tarantinov novi film “Bilo jednom u Hollywood-u” (Once Upon a Time in Hollywood) imao je zakazanu premijeru u Kini 25. oktobra. Ali sedam dana prije, kineske vlasti su otkazale film. Dobri stari cenzori žele da izbace par scena koje nisu po njihovim “visokim standardima”. Jedino što im stoji na putu jest Tarantino sam. Autor (scenarista i režiser filma) po ugovoru ima prava na završnu verziju (final cut). Iliti, samo se njega pita šta će biti ili neće biti u njegovom filmu. A on ne želi da “skrnavi” svoju viziju zarad kineske birokratije.

Ovo nije prvi put da Tarantino ima problema sa kineskim tržištem. Prije par godina, isto tako se prepirao sa cenzorima, da bi na kraju pristao na njihove zahtjeve i promjenio par scena u “Django Unchained” filmu. Uz svu njegovu dobru volju, Django je bio promašaj na kineskom tržištu i nije zaradio gotovo ništa. Jer pobogu, ne možete očekivati od kineske publike da gleda film u kojem je glavni glumac afroamerikanac. Nisam bezobrazan, to je nažalost tako. Ali ništa ne brinite, liberali će naći razlog da i to opravdaju. Pa znate, oni su zatvorena, izolovana civilizacija…

Iako kineski cenzori nisu poslali spisak zahtjeva Sony Pictures Entertainment, distributeru filma, pretpostavlja se da je problematična scena koja pokazuje Bruce Lee-a. I prije nego što će kineska partija upasti u priču, mnogi su bili “šokirani” Tarantinovom interpretacijom legendarnog majstora borilačkih vještina. Za sve vas imam jednu vijest. Tarantinovi filmovi ne drže do istorijske tačnosti. Oni su proizvod fikcije, mašte jednog čovjeka. Da li ste možda gledali njegov film o Trećem Rajhu, u kojem ubijaju Hitlera na kraju? Koliko znam, službena istorija nije ni slična tome. Kao što možda Bruce Lee kojeg vidimo u “Bilo jednom u Hollywood-u” nije sličan stvarnoj istorijskoj osobi.

Tarantino se ne izvinjava nikome. Na moskovskoj premijeri je izjavio da je “Lee bio arogantan čovjek”. Kad smo kod Moskve, zar nije zanimljivo kako američki liberalni mediji konstantno šire rusofobiju, dok u isto vrijeme ti “progresivni” likovi sami cenzurišu svoja djela zarad kineskog tržišta. Tarantino nije morao mjenjati svoju viziju da bi film bio uspješan u Ruskoj Federaciji. Čak šta više, uživao je u premijeri i svečanom dočeku koji mu je organizovan.

Treba neko javiti Lebron James-u i Blizzard kompaniji (Warcraft) da isto tako i oni mogu postupiti. Ali ipak slatki miris milijardi dolara je vrijednost iznad svih drugih.