Tarantino snima seriju

Bilo jednom…u Hollywoodu” (Once Upon A Time…In Hollywood) je jedan od naših omiljenih filmova prošle godine. Sa deset nominacija za Oskara, sva pažnja je usmjerena na kultnog režisera Tarantina (Quentin Tarantino) i njegove buduće planove.

Dobro je poznata izjava da će njegov deseti film biti posljednji. Zadnje što bi mi željeli jest da se penzioniše jedan od najboljih režisera danas. Tarantino dobro planira svoj slijedeći potez. Pričali smo o mogućnosti da on bude scenarist i režiser nekog novog “Zvjezdane Staze” (Star Trek) filma.

Službeno je izjavio da on nije čovjek za to i da će se fokusirati na druge projekte. Najvjerovatnije se radilo o još jednoj marketinškoj prevari J.J. Abrams-a koji se trudi da njegova produkcijska kuća i dalje radi Star Trek filmove. Samo što investitori ne žele da daju novac pa makar Tarantino (ili Noah Hawley) radili taj film.

Ali makar na trenutak ostavimo se sveprisutnih korporativnih franšiza. Tarantinov intervju za Deadline koji navodimo, prenosi kako je veliki režiser zadovoljan prošlom godinom. Bila je to dobra godina za filmove. Uprkos Marvel i Star Wars spektaklima, pravi filmovi su našli svoju publiku. Nastavlja se rasprava koju je Marti Scorsese započeo prošle godine. Bitka za dušu filma nije još izgubljena, poručuje optimistično Tarantino.

Konačno dolazimo do pravog povoda ovog teksta. Tarantino je službeno najavio da će režirati svih pet napisanih epizoda “Bounty Law” serije. Gledaoci “Bilo jednom…u Hollywoodu” dobro znaju za fiktivnu western seriju u kojoj glumi glavni lik Rick Dalton (Leonardo DiCaprio). Trebaće godinu i po dana da Tarantino uradi seriju i ne smatra je “djelom” filma. Ne radi se o Rick Daltonu koji glumi Jake Cahilla. To je serija o Jake Cahill-u.

Kritičari su ponavljali da deveti Tarantinov film ima meta-narativ, ali nisu mogli ni sanjati da će biti snimljena (fiktivna) serija iz alternativne istorije Hollywood-a. Ali baš zato volimo Tarantina. Nadamo se da će snimiti više od deset filmova.

izvor: Deadline