staljin-ruzvelt-čerčil

Teheranska konferencija 1943

Istorija

Teheranska konferencija – krojenje budućnosti

Na današnji dan, 28. novembra 1943. održan je jedan od najvažnijih diplomatskih događaja Drugog svjetskog rata, kasnije zapisan u istoriju kao Teheranska konferencija. Tri čovjeka su se prvi put susrela u iranskoj prestonici. Njihova imena će istorija zauvijek pamtiti: Staljin, Ruzvelt i Čerčil. Teško je naći tri različitije osobe. Svaki od vođa imao je vlastiti pogled na istoriju i drugačiju viziju budućnosti čovječanstva. Ali uprkos svim različitostima borba protiv zajedničkog neprijatelja dovela ih je u Teheran. Konferencija je trajala od 28. novembra do 1. decembra.

Ruska predsjednička biblioteka (The Presidential Library) otkriva nam neke nepoznate detalje ovog sastanka. Jedan od interesantnijih detalja ovog sastanka je nacistički plan za kidnapovanje američkog predsjednika Ruzvelta. Otto Skorzeny, nacistička bitanga specijalizovan za sabotaže, priznao je da je od Hitlera dobio nalog da kidnapuje Ruzvelta. Legendarni sovjetski izviđač Nikolai Kuznetsov, koji je savršeno govorio njemački, saznao je za njemačku tajnu misiju koja je spriječena na vrijeme.

Teheranska konferencija: Čerčil, Ruzvelt i Staljin.

Staljin je insistirao da konferencija bude održana blizu teritorije Sovjetskog saveza. Ruzvelt, pozivajući se na američke zakone, tvrdio je da se ne smije dugo zadržavati van Vašingtona. Sovjetske vlasti su predložile Teheran za mjesto sastanka, jer je sovjetska vojska već bila u Iranu. Britanske snage su bile stacionirane u južnom djelu države. Ruzvelt je zahtjevao da govori prvi. Čerčil je držao epska predavanja: “Ovo je najveća koncentracija svjetske moći u istoriji čovječanstva. U našim rukama je pitanje skraćivanja rata, ostvarivanje pobjede, budućnost čovječanstva. Molim se da zaslužujemo ovu priliku od Boga.” Staljinu nije bilo do dugih govora, on je htio da se pređe na djelo. Zahtjevao je konačni, tačni odgovor od saveznika kada će Zapadni front biti otvoren. Ostalo je istorija

Izvor: The Presidential Library