The-Man-Who-Killed-Don-Quixote

Teri Giljem i “Čovjek koji je ubio Don Kihota”

Teri Giljem (Terry Gilliam), jedan od naših omiljenih režisera konačno će ostvariti svoj životni san; nakon dvadeset pet godina borbe protiv studijskog sistema njegov “Don Kihot” stiže u bioskope. Orson Vels (Orson Welles) je takođe imao opsesiju o snimanju Kihota, ali nikad nije uspio u tome. Mi smo mislili da ni Teri neće proći bolje.

Ljudi su pričali da je projekt filmske adaptacije jednog od najpoznatijih svijetskih romana uklet. Đavolja rabota. Ako ste gledali dokumentarni film “Izgubljen u La Manchi (“Lost in La Mancha”, 2002.) i sami bi povjerovali. Dokumentarac prati prvih deset godina Terijeve borbe da snimi Kihota. Džoni Dep je tada bio jedna od glavnih uloga. Pokušaj je završio katastrofalno. Doslovno, sve sa prirodnom katastrofom koja je pogodila lokacije snimanja. Koliko Giljem nije imao sreće za vrijeme snimanja na momente je komično. Ako ste fan legendarnog pajtonovca (Monty Python) obavezno pogledajte ovaj dokumentarac. Dobra vijest (osim što je film gotov) da su režiseri dokumentarca ponovo imali pristup Terijevom kreativnom procesu, tako da slijedeće godine dobijamo nastavak “On sanja divove” (“He Dreams of Giants” ) koji prati drugu deceniju Giljemove borbe sa vetrenjačama.

Ove godine film “Čovjek koji je ubio Don Kihota” (“The Man Who Killed Don Quixote”) je imao premijeru na posljednjoj noći Kanskog filmskog festivala. Slijedeće godine dobija distribuciju u bioskope da i i mi obični smrtnici se možemo diviti novom remek djelu ovog velikog autora. Godine čekanja su se isplatile. Prve kritike su pune hvale. Ništa manje nismo ni očekivali o režisera Giljemovog kalibra. Dvije decenije dodatnog iskustva su samo popravile kvalitet ovog filma. Čak i priča je doživila mutacije za sve to vrijeme. Adam Driver je preuzeo ulogu od Džoni Depa koji je ostario u međuvremenu. Ne možemo dočekati.