The 69 Eyes – Vampiri iz Helsinkija imaju novi album

Gotovo je nevjerovatno da je ovaj finski bend star trideset godina. The 69 Eyes su se okupili 1989. i polako ali sigurno obelježili su Goth ‘n’ Roll žanr. Na početku ovog nesrećnog milenijuma postaju slavni širom Evrope. Jedan su od rijetkih bendova koji su nadživjeli trend (goth hype) tih godina i nastavili sa radom.

Promjenili su formulu sa zaokretom u glam (sleaze rock) vode ali to je bila dobitna kombinacija da osvoje Ameriku. Velika je razlika između njihova dva albuma “Devils” (2004) i “Angels” (2007). Na ovom drugom zvuče kao Bon Jovi sa crnom maskarom. Ali to je bila tajna izvoza zvuka na novi kontinent. Niko ne može osporiti talent frontmena benda Jyrki 69. Lik je odveo do kraja “zli Elvis” nastup koji je Glenn Danzig započeo prije njega. Bend je uvijek imao kvalitetan pop zvuk. Muziku bendova poput Type 0 Negative i Danzig-a su doveli pred široke mase. I nema ničeg lošem u tome.

Svoj dvanaesti po redu studijski album najavili su singlom “27 & Done”. Stari darkeri su oduvijek volili rock glamur i naravno da su obradili temu “Kluba 27“. Umrijeti mlad i živjeti vječno, tipični goth momenti. Album “West Endosim što je proslava trideset godina rada benda, meditacija je o propasti zapada.

S tim da Helsinski Vampiri ne oplakuju kataklizmu, nego plešu na ruševinama. Posebno su naglasili da naziv nema nikakve veze sa The Pet Shop Boys-ima i Londonom. Jyrki se smijao pritom.

Od početka godine redovno izbacuju singlove kojim promovišu novi LP. Jedina impesivnija cifra od spotova je broj poznatih gostiju na albumu. Prava darkerska aristokratija je pozvana da se uveseli jubilej. Posebno moramo spomenuti kultnog shock rockera WEDNESDAY 13 (MURDERDOLLS) i Alice Cooper-ovu kćerku Calico Cooper.

Ako bih morao izdvojiti jednu pjesmu s albuma to je definitvno “Black Orchid“. Zvuči kao klasična “The 69 Eyes” stvar i nešto uz što će sve Gothic djevojke širom svijeta plesati.

Na albumu gostuje i Dani Filth (CRADLE OF FILTH). Nikad nisam bio fan melodičnog black metal zvuka tako da nemam neko pretjerano oduševljenje zbog njegovog pojavljivanja. Pjesma “Two Horns Up” otvara album i spot je objavljen na dan kada je “West Endslužbeno odstupan u prodaji. Izgleda vraški cool to moram priznati.

Iako prve recenzije nisu hvalospjevi, zadovoljan sam albumom. Meni je drago što je ovaj bend i dalje aktivan. Nadživio je popularnije bendove i ostali su vjerni svom stilu. Oduvijek sam se kladio na “The 69 Eyes” što se tiče finskih popularnih goth bendova. HIM se odavno raspao, a pravi Helsinki Vampiri i dalje praše…

sva prava: Nuclear Blast Records