western-koji-osvaja-nagrade

“The Sisters Brothers” nastavlja osvajati nagrade

Pored svih superherojskih i ostalih glupavih 3d blokbastera, pravo je zadovoljstvo pogledati dobar western film kao što je “Braća Sisters” (“The Sisters Brothers“). I evropljani znaju to cjeniti. Nakon što je Jacques Audiard dobio nagradu za najboljeg režisera na Filmskom festivalu u Veneciji za ovaj film, neka nova priznanja su uslijedila.

Na dvadeset četvrtoj dodjeli Lumières nagrada (francuski ekvivalent američkom Zlatnom Globusu) “Braća Sisters” su pokupili čak tri nagrade: za najbolji film, najboljeg režisera i nagradu za kinematografiju. Ceremonija je održana ovog ponedeljka. Nagrade za ovaj western sigurno neće tu stati, jer ovaj film ima čak devet nominacija za Cezar nagrade (francuski ekvivalent Oskaru). Ceremonija će biti održana krajem mjeseca (22. februara) i ne sumnjamo u uspjeh “Braće Sisters” (koje glume Joaquin Phoenix i John C. Reilly).

Naravno, Američka filmska akademija nema vremena za dobre filmove. Nisu nikakve predrasude prema žanrovskom filmu, jer kako bi inače superherojski film se našao u kategoriji “najboljeg filma”, ali to je neka druga priča. “Braća Sisters” je obavezna preporuka za sve ljubitelje dobrog filma.

izvor: Variety