The Velvet Underground posljednji nastup (Video)

Dobro je poznato da su se Lou Reed i John Cale zakleli da nikada više neće raditi zajedno nakon posljednje The Velvet Underground turneje 1993. godine. Smrt gitariste Sterling Morrison-a 1995. je natjerala preživjele članove još jednom da se okupe. Povod nije bio beznačajan, u pitanju je ceremonija ulaska kultnog benda u Rock and roll kuću slavnih (Rock and Roll Hall of Fame).

Lou je izrazio žaljenje što gitarista Sterling nije s njima za vrijeme tako važnog momenta. John Cale je iskoristio svoj govor da ispoštuje tri osobe koje su bile ključne za istorijat benda: Sterling, njemačka goth heroina Nico i Andy (Warhol). Završio je kratki govor sa porukom da su “sloboda i umjetnička inspiracija temelji rock & roll-a“.

Za ovu specijalnu priliku, neposredno prije početka ceremonije, Reed, Cale i bubnjar(ka) Maureen “Moe” Tucker su napisali prekrasnu pjesmu pokojnom prijatelju “Last Night I Said Goodbye to My Friend”. Njih troje (preživjeli članovi benda) bez pratnje ostalih muzičara izveli su ovu pjesmu u Waldorf Astoria sali u New York-u.

Nažalost, to je posljednji nastup legendarnog benda.

izvor: Rolling Stone