Tino-fudbaler-Newcastle

Tino Asprilla – brz na terenu i van njega

Faustino Hernán “Tino” Asprilla Hinestroza (10. novembar 1969. Godine, Tuluá) je bivši fudbaler iz Kolumbije. Po dolasku u Evropu igrao je za klubove Parma A.C.Newcastle United F.C. kao napadač. Bio je brz, hitar i kreativan igrač sa darom za spektakularne golove. Iako je bio talentovan i 1993. godine proglašen za šesog najboljeg igrača na svijetu od FIFA-e, poznatiji je bio po radnjama van terena.

Parma i najveći uspjesi

Po dolasku iz Atletico nacionala u Parmu brzo je postao popularan postižući neke vrlo važne golove, poput onog datog Milanu sa više od 30m iz slobodnog udarca. Tih godina je Milan bio neprikosnoven i do utakmice sa Parmom je imao niz od 58 utakmica bez poraza. U Parmi je Tino doživio najveće fudbalske uspjehe. U sezoni 92-93 su osvojili svoj prvi internacionalni trofej, Kup Pobjednika Kupova. Tino je blistao u polufinalu i Parma je prošla dalje  pobjedom od 2-1 nad madridskim Atleticom. Tino je pomogao sa četiri gola u osam utakmica u takmičenju, ali je finale propustio zbog povrede. Ipak, Parma je savladala belgijski Antwerp sa 3-1.

Početkom 1994-te Tino je bio u sastavu koji je u drugoj utakmici finala Evropskog Super Kupa protiv Milana okrenuo deficit od 0-1 na 2-0 i osvojio takmičenje.

U sezoni 93-94 Parma ponovo dolazi do finala KPK, ali gube od Arsenala sa 0-1.Iste godine su došli do finala još jednog velikog evropskog takmičenja, UEFA kupa, gdje je pobijeđen Juventus sa 2-1. Tino je u polufinalu bio ključan dajući tri gola u dvije utakmice Leverkuzenu.

U polusezoni 95-96 je prodan Newcastle United-u za 6,7 miliona funti.

Newcastle i žurke

Kada je došao u Newcastle, na promociji se pojavio u krznenoj bundi, kako je bila zima i padao snijeg. Sam Tino je kasnije pričao kako je mislio da je Newcastle na toplom moru, da će se voziti na jahtama i uživati na žurkama, ali dočekao ga je hladan grad sa morem koje je bilo opasno.

Debitovao je u pobijedi nad Middlesbrough-om od 1-2, gdje je doprinjeo preokretu asistencijom po ulasku u igru. Ipak, trenutci slave u novom timu su bili rijetki. Obe sezone koje je boravio u Engleskoj Newcastle je završio iza Manchester United-a koji je osvojio lige.

Uglavnom je bio na klupi, a najbolje nastupe je imao u UEFA kupu gdje postigao 5 golova. 97-98 mu je bila poslednja za tim, iako je igrao uglavnom zbog povrede Alana Shearera, prodaje Les Ferdinanda i neiskustva mladog John Dahl Tomassona.

Najljepši trenutak mu je bio het trik protiv Barcelone u Ligi Šampiona. Kako je rekao za Sportsmail, propustio je sastanak prije te utakmice i nije očekivao da će ga staviti u sastav, ali kako je nedostajalo napadača trener nije imao puno izbora. Glasine su bile da je zakasnio zbog noći provedene sa dvije žene, ali sam Tino tvrdi da mu nikad nije išlo sa vremenom, da je jedini put stigao na vrijeme kad je vraćan sat.

Kako god, bio je u sastavu i postigao het trik na dodavanje mladog Tomassona i dvije asistencije Keith Gillespie-a. Ušao je u istoriju kluba, oproštene su mu i rupe od metaka u klupskoj vili i svi nestašluci, a u gradu više nigdje nije plaćao piće.

Ipak, u januaru 1998. prodali su ga nazad u Parmu za 6 miliona funti. Tokom boravka u Engleskoj postigao je 9 golova u 48 ligaških nastupa i 9 komada u 11 utakmica u evropskim takmičenjima. Tokom drugog boravka je osvojio još jedan UEFA kup i Kup Italije.

Tokom klupske karijere Tino je osvojio:

  • UEFA Kup Pobjednika Kupova: 1992/93
  • UEFA drugoplasirani Kup Pobjednika Kupova: 1993/94
  • Evropski Super Kup: 1993
  • UEFA Kup: 1994/95, 1998/99
  • Kup Italije 1998/99.

Za reprezentaciju je postigao 20 golova u 57 mečeva i igrao Svjetska prvenstva 1994. i 1998. godine. 1994. su imali velika očekivanja, sa Carlosom Valderamom i Freddy-jem Rincon-om uz Tina Asprillu, ali nisu prošli ni grupu. Tino nije uspio da se upiše u strijelce i napustio je saigrače tokom grupne faze.

Uprkos svemu, ostaće zapamćen kaoizuzetno zanimljiv igrač kako na terenu, tako i van njega.

Pogledajte neke od njegovih najboljih poteza i golova.