Tito-astronauti

Tito i astronauti

Svega tri mjeseca nakon slijetanja na Mjesec, na prijedlog američke vlade, tročlana posada astronauta Apola 11, Armstrong, Kolins i Oldrih, između 22 zemlje, 18. oktobra 1969. posjetila je i Jugoslaviju.

Američka vlada je insistirala da astronaute primi lično predsjednik Tito, s obzirom da su oni nosili na Mjesec i poruku predsjednika SFR Jugoslavije. Dolazak astronauta bio je tempiran sa obilježavaljem 25 godišnjice oslobođenja Beograda, te je njihovo prisustvo uljepšalo ovaj događaj. Astronauti su uručili Titu tačnu repliku plakete sa porukom koju su ostavili na Mjesecu, a potom je Broz odlikovao svakog astronauta pojedinačno Ordenom Jugoslovenske zvezde sa lentom, najvišim jugoslovenskim odlikovanjem koje se moglo dodijeliti stranim državljanima koji nisu šefovi država.

Sljedećeg dana astronauti su položili vijenac na spomenik neznanom junaku na Avali, a zatim su, poslije lova na divlje patke, posjetili restoran „Vinogradi“ u Grockoj kod Beograda, gdje su uz koncert orkestra „Toše Elezovića“ i specijalitete ovog kraja, uživali cijelu noć.

Pred odlazak iz Jugoslavije astronauti su izjavili „Na našem putu oko svijeta, Beograd je zauzeo, nema sumnje, jedno od istaknutih mjesta. Žao nam je što nismo mogli duže da se zadržimo i da svim tim ljudima, koji su nas toplo i neposredno dočekali, stisnemo ruke u znak zahvalnosti za ovakvo gostoprimstvo, kakvo nam je ovdje ukazano“.

Armstrong je između ostalog izjavio „Odnosimo iz Jugoslavije više nego što smo donijeli“, a Kolins je naveo da će se on i njegova supruga sigurno vratiti u Jugoslaviju.