lista-top-5

Top 5 automobila – promašaja

Automobilska industrija je jedna od inovativnijih, sa mnoštvom zanimljivih rješenja za razne potrebe. Osim tehnoloških aspekata izuzetno su bitni i dizajnerski, umjetnički izrazi pri kreiranju automobila. Sve to zajedno se može smatrati uspješnim samo ukoliko se model automobila dobro prodaje.

Donosimo listu sa pet automobila – promašaja. Ili, nježnije rečeno: kad se sve uzme u obzir, automobila koji nisu bili uspješni.  Naravno, uvjek ima prostora za napredak – bar u nekim budućim poduhvatima.

5. FIAT 500L

Skroman uspjeh u Evropi i zanemarljiv preko okeana za automobil koji je trebao biti konkurent Mini Countrymenu, u segmentu za koji se smatralo da je u ekspanziji. Ali, kako smo rekli, ima mjesta za napredak, pa tako razni noviji modeli, retuširani, možda izvuku stvar. Nadamo se.

4. Maybach

Maybach je Mercedesov (oživljeni) brend, zamišljen kao konkurent BMW-ovom Rolls Royce Phantom i VW-ovom Bentley Continental-u. Do tada Maybach je bio poznat brend samo istinskim ljubiteljima automobilizma, što nije doprinjelo prodaji ovog modela. Iako je bio pun tehnoloških čuda, izgledom je bio isuviše sličan Mercedeovoj S-klasi, samo dvostruko skuplji. To mu je dodatno umanjilo šanse za tržišni uspjeh, ali ostaje upamćen kao jedna odlična limuzina.

3. VW Phaeton

Kada je “narodni auto” odlučio da uđe u segment luksuznih limuzina, tržište nije bilo spremno na takav potez. Možda iz straha da će se drugi modeli početi penjati u više klase. Phaeton, izuzetno kvalitetan auto, nije postigao veliki tržišni uspjeh. Volkswagen je odlučio da prekine proizvodnju ovog modela, ali mnogo toga je naučeno što će doprinjeti kvalitetu ostalih modela – prvenstveno Passata. I cijeni.

2. DeLorean DMC12

Lični projekat John DeLoreana, započet u sred recesije, pravljen od strane neiskusnih radnika u Sjevernoj Irskoj, sa Peugeot-Renault-Volvo V6 motorom koji je bio razvojna verzija motora za Renault 30. Za neke dvije godine (1981-1983) je napravljeno 8583 komada, uslijedio je bankrot, a vlasnik je uhapšen sa pozamašnom količinom kokaina – koji je valjda planirao prodati da spasi kompaniju. 

1. Pontiac Aztec

Zašto? Ni prateći svu logiku iza ovog ne djela, ne može se dati dobar odgovor. Ima zajdeničku platformu sa još nekim minivanovima GM-a, ali to ne opravdava troškove pravljenja nečeg ovakvog. Zamišljen je kao sportsko-rekreaciono vozilo, nije bio ništa od toga. Trebao je gađati “generaciju X” kao ciljnu grupu, ali u ovome se nisu htjeli voziti ni da ih gađaš bukvalno. Čak su ga rukovodioci GM-a opisivali kao “ljute kućanske aparate” i “kombi izdužen bombom”. Manje od 120.000 prodanih je čudo, nikako uspjeh. Jedini uspjeh ovog “modela” je resurekcija u seriji “Breaking Bad”, jer ga vozi Walter White.

  • fiat-500l
    FIAT 500L