lista-top-5

Top 5 Betmen Animiranih Filmova

Betmen ima dugu tradiciju u svijetu animacije. Možda je pomoglo to što je DC Comics bio (i ostao) u vlasništvu Warner Bros-a, koji unutar svog medijskog carstva imaju studije specijalizovane za animaciju. Oko dvadeset dugometražnih animiranih filmova je izdato tokom zadnjih par decenija. Za vas smo danas izabrali top pet (po našem skromnom mišljenju).

  • Betmen Vitez Gotama (Batman Gotham Knight 2008)

Betmen: Vitez Gotama (2008)

Šta dobijete kada date potpunu kreativnu slobodu najboljim japanskim anime studijima? Jedan od najboljih Betmen crtanih filmova ikad. “Vitez Gotama” je omnibus, kolekcija kratkih priča. Izdat je kao dio marketinške kampanje za Nolanov “Dark Knight” film iz iste godine.

Specifičan japanski pogled na popularnog superheroja poklonio nam je jedinstvene priče. Jedini luđi projekt je ovogodišnji “Batman Ninja“, koji je totalno japanska vizija mračnog junaka. Preporučujemo oba filma.

Betmen: Povratak Mračnog Viteza I i II dio (2012, 2013)

Adaptacija jedne od najpoznatijih strip priča, Frenk Milerovog “Dark Knight Returns” iz 1986. Kako izgleda penzija za Betmena? Ostarjeli junak se vraća u posljednjoj misiji. Pobjediti Džokera i nekako, ali pobjediti Supermena?

Vječna inspiracija za sve Betmen adaptacije; od Nolanove trilogije do Snajderovog “Batman vs Superman” (2016.). Toliko je ikoničan sukob prva dva superheroja da su snimili film na osnovu samo ove scene. Animirana adaptacija u dva djela je nužno iskustvo, za sve one koji su prelijeni da pročitaju Milerov strip.

Betmen Budućnosti: Povratak Džokera (2000)

Batman Beyond je futuristička vizija Betmenovog svijeta. Warner Bros. je zahtjevao mladog, tinejdžerskog Betmena i kreatori kultnog “Betmen Animiranog serijala” su im ispunili želje. Cyber punk Gotam Grad i novi Betmen koji ima mentora u liku ostarjelog Brus Vejna (Bruce Wayne).

Dugometražni film “Povratak Džokera” je evolucija serijala. Most između starog i novog Betmena. Prvi DC crtani film koji nije bio za najmlađu publiku (13+ oznaka) zbog mračnih tema i nasilja. Takođe je prvi Betmen crtani film koji prikazuje krv.

Betmen: Ispod crvene kapuljače (2010)

Ultimativna priča o osveti direktno sa stranica Betmen stripa. “Under the Hood” je jedan od najvažnijih stripova o Mračnom Vitezu. Betmen je suočen sa najvećim gubitkom u svojoj dugoj karijeri.

Ne želimo da vam otkrivamo previše o priči, bolje je da sami doživite ovu modernu tragediju. Jedan od najboljih originalnih DC filmova koji su izašli u zadnjih deset godina.

Betmen: Maska Fantazme (1993)

Najbolja adaptacija Betmena u bilo kojem mediju. Tačka. Indoktriniran sam još kao dječak i jednom godišnje gledam ovaj animirani film.

Od autora “Betmen Animiranog serijala” dobili smo najtragičniju Betmen priču ikad. Inače nisam ljubitelj priča o porijeklu junaka (origin story) ali u ovom slučaju mi nije bilo važno. Avantura, emocije, depresivni kraj; sigurno nije priča za klince.

I nakon više od dvadeset pet godina stoji u vrhu. Sumnjam da će bilo šta to promjeniti. Obavezna preporuka za sve ljubitelje strip heroja.