lista-top-5

Top 5 filmova – marketing

Filmovi nam služe uglavnom da se opustimo i uživamo – ili bi za to trebali služiti. Uz neke, dobre filmove možemo i naučiti ponešto. Za sve one koji se bave marketingom, ili ga vole, donosimo top 5 listu filmova o marketingu u kojima možete naučiti nešto i dobiti koju dobru ideju.

5. “Moneyball”

Glumi Brad Pitt. Toliko o marketingu. Nije to, radi se o baseball timu iz Oaklanda (Oakland A’s) koji je 2002. godine pobijedio u  najvećem broju mečeva. Ništa posebno, ali ako uzmemo u obzir da su imali daleko najmanji budžet, onda je to nešto. Prvi su kombinovali analitički pristup sa biranjem svojih igrača, uzimajući skoro otpisane, jeftinije igrače po analizi određenih statistika. Dok su drugi timovi trošili ogroman novac, ovi tipovi su uz malo vještina marketara postigli dobre rezultate za malo novca.

4. “Steve Jobs”

Biografski. O najvećem vizionaru i marketing stručnjaku generacije. Prikaz njegovih rezonovanja, donošenja odluka, psihe čovjeka koga su ili smatrali genijem ili ludakom koji maltretira ljude oko sebe. Iako hladan za bližnje, Jobs je napravio ogroman uticaj na Apple, tehnologiju i na svijet kakav poznajemo.

3. “Thank You For Smoking”

Film prati čovjeka koji svojim vještinama prodaje brani duvansku industriju, gdje god stigne, kako god umije. Film pokazuje kako se svaka priča može prodati, sve se može spinovati i okrenuti na “dobru” stranu. Čak iako ubija.

2. “The Founder”

Film o Ray Kroc-u, stvaranju McDonald’s-a, usponu i sumnjivim radnjama koje su pomogle brzom usponu imperije. Neke stvari su više lekcije kako ne treba raditi, nego kako treba. Ali, i to je učenje.

1. “The Pursiut Of Happyness”

Film o Cris Gardner-u, istinit put čovjeka koji sa petogodišnjim sinom pokušava da preživi. Od euforije do suza, ovaj film je čista inspiracija. I priča ima sretan kraj.

Vrijedi pogledati i “The Social Network”,  “Up In The Air”, “The Joneses”. Ili jednostavno završiti fakultet.