lista-top-5

Top 5 filmova sa realističnim ratovanjem

Svakodnevnica nam je ispunjena već godinama ili slikama ratovanja ili prijetećim pričama o ratovanju. Za neke je to posao, način kako svijet treba da funkcioniše. Za druge, često one mlađe, to je nešto o čemu pojma nemaju i ne znaju ni približno kako rat izgleda.

Napravili smo listu top 5 filmova sa realističnim scenama ratovanja. Bez obzira na istorijsku tačnost, nacionalnu pripadnost, uspjeh ili neuspjeh filma, scene borbe su ono što je stavilo  ove filmove na listu.

5. Black Hawk Down

Film prati američke jedinice u Somaliji, u gradu Mogadišu. Šta tačno tamo rade je drugo pitanje, znamo da američka vojska voli svratiti na dobru pucačinu. Film ne prati događaj kako se zapravo odigrao, naravno, ali scene puškaranja po ulicama i po zgradama su prilično vjerodostojne. Događaj je inače nazvan “Bitka za Mogadišu”!

4. Jarehead

Film snimljen po memoarima američkog marinaca sa Jake Gyllenhaalom prati vojnike tokom Zaljevskog rata. Iako nema pretjerano scena borbe, jednu stvar je film pogodio izuzetno dobro. Čekanje. Sate i sate čekanja na akciju vojnika koji vrijeme prekraćuju radeći svašta.

3. Saving Privat Ryan

Tom Hanks i Steven Spielberg su snimili jedan od vizuelno najboljih ratnih filmova ikad, a potom i seriju “Band of Brothers”. Prvih pola sata je uvodni dio posvećen iskrcavanju u Normandiji, snimljen najrealističnije što može biti. Kasnije se gospodin Spielberg malo zanese u umjetnosti, ali svejedno je odličan film.

2. Stalingrad

Njemački film o bitci za Staljingrad, opisuje jedinicu poslanu na Istočni front koja se nađe opkoljena sa njemačkom Šestom Armijom u Staljingradu. Sniman 1993. godine ovaj film ne prikazuje nikakve nacionalne pretenzije, nego opisuje svakodnevne muke i borbe opkoljenih vojnika koji ili ginu ili se smrzavaju.

1. Come and See

Ruski film za koji se smatra da je jedan od najboljih ratnih filmova svjetske kinematografije. Radnja je smještena u Bjelorusku SSR tokom njemačke okupacije i prati mladog partizana koji svjedoči zvjerstvima okupatora. Kako bi dobili što realističniji film, režiser Elem Klimov je za neke scene tražio da se koristi borbena municija. Film je čekao osam godina na odobrenje produkcije i konačno izašao na 40-godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom Svjetskom ratu. Doživio je ogorman uspjeh, čak i prijavljen za Oskara u kategoriji  Najbolji strani film, ali nominacija nije prihvaćena.