lista-top-5

Top 5 pjesama inspirisanih stvarnim ljudima

Mnoge pjesme su inspirisane stvarnim događajima ili ljudima. Neki autori su svoje pjesme i nazvali po osobama o kojima se radi u pjesmama, neki su bili malo misteriozniji. Donosimo Top 5 pjesama inspirisanih sasvim običnim, stvarnim ljudima.

5. Leonard Cohen – “Suzanne” 

Cohenaova pjesma iz 1967. godine govori o izuzetno zgodnoj supruzi vajara‚, koja je bila san mnogih muškaraca. Cohen je napisao pjesmu i obostranu privlačnost pretvorio u stihove, ništa više. Ali, šta više tražiti u životu od pjesme Leonarda Cohena.

4. The Knack – “My Sharona”

Pjesma je izašla 1979. godine i pisana je o sedamnaestogodišnjoj djevojčici u koju je pjevač grupe, Doug Fieger, bio zaljubljen, Čak su se i vjerili, ali na tome je ostalo. I na pjesmi koja je postala hit.

3. Amy Winehouse & Mark Ronson – “Valerie”

Pjesmu je izdao Mark Ronson sa Ejmi izdali 2007. godine, na albumu “Version”, ali se radi o obradi pjesme grupe “The Zutons”.  Pjevač grupe je sreo pijanu djevojku, kasnije uhapšenu zbog vožnje u pijanom stanju. Reklo bi se da je bila skoro biografska pjesma o Ejmi.

2. Dolly Parton – “Jolene”

Veliki hit Doli Parton, pjesma koju su i mnogi drugi izvođači pjevali, je zapravo o ženi koja je pokušala da preotme muža od Dolly. Navodno se radi o šalterskoj službenici banke čiji je klijent bio Carl Dean, ali to najvjerovatnije nije njeno ime.  Ime pjesme dolazi od djevojčice koja je bila u publici i tražila autogram, pa joj je Dolly zapamtila ime. Inače Dolly i Carl su u sretnom braku od 1966. godine.

1. Janis Joplin – Me and Bobby McGee

Pjesmu su napisali Kris Kristoffersnon i Fred Foster i originalno ju je otpjevao Roger Miller. Radi se zapravo o sekretarici jednog Fredovog prijatelja, a u pjesmi se priča o lutanju naratora i Bobby. Janis je snimila svoju verziju za album”Pearl” svega nekoliko dana prije smrti. Kris nije ni znao da će pjesma biti na albumu, saznao je to par dana poslije izlaska albuma u januaru 1971. godine. Iako su pjesmu snimali i drugi izvođači (sam Kristofferson, Kenny Rogers, Bill Haley, Johnny Cash, Grateful Dead, Chet Atkins, Pink su samo neki) verzija Janis Joplin je najpoznatije i ujedno njen jedini No.1 ikada. Osim toga, to je tek druga posthumno izdata pjesma koja je došla na  No. 1, prva je bila “(Sittin’ on) The Dock Of The Bay” Otisa Reddinga.