lista-top-5

Top 5 “ružnih” automobila

Predstavljamo pet automobila koji nisu baš prelijepi, da tako kažemo. Neki su tokom vremena opravdali očekivanja, zauzeli svoje mjesto, poslužili svrsi. Neki nisu, nisu trebali ni biti proizvedeni.

5. SAAB 92

SAAB 92 je bio auto sa nevjerovatnom aerodinamikom za svoje vrijeme, sa izuzetno niskim koeficijentom otpora od svega 0,3. Pravljen je od jednog komada metala, koji je “štampan”, pa su se zatim urezivali otvori. Zamišljen je u de lux i standardnoj varijanti, ali standarna nije proizvedena ni u jednom primjerku. Proizvođen je u tamno zeleno boji, koje je ostalo od proizvodnje aviona tokom rata. Djelovao je ružno, zato je na listi. Kasnije je unapređivan, osvojio je i Monte Carlo Rally ’52. godine, završio na poštanskoj markici Švedske i na listi top 10 važnih automobila koju je sastavio General Motors.

4. Reliant

Reliant je britanski proizvođač malih komercijalnih i malih sportskih automobila. Bili su poznati po upotrebi fiberglasa, ali najpoznatiji su po trotočkašima kao što je Reliant Robin. A Reliant Robin je službeno vozilo “Trotters Independent Trading Co.” firme Del Boy i Rodney-a iz kultnih Mućki.

3. Multipla

Italija je poznata po prekrasnim automobilima, između ostalog, a što se tiče dizajna uopšte Italija je stvarno centar. Ali, svakome se desi neki promašaj. Nije strašno, samo da se ne dešava prečesto. Multipla je bazirana na  nekim pouzdanijim modelima, ima i svoje prednosti, prostor, komfor. Ali, jednostavno je ružna.

2. AMC Pacer

Ovo čudo je proizvođeno od 1975. do 1979. Vozilo je imalo ogromne staklene površine, čini se više stakla nego metala. Autić sa dvoje vrata je stekao kultni status i bio prilično omiljen. Zvali su ga “Leteća posuda za ribe”. Hm.

1. Aztec

Najgori i najružniji, naravno. Pontiac Aztec. Davanje ovog imena ovoj gomili plastike i metala je čisto nepoštovanje prema drevnom narodu. Ima druga lista sa više informacija o “vozilu”, koga zanima baš.

  • SAAB-92
    SAAB 92 vojna zelena