Tragikomična farsa zvana Game Awards 2019

Redovno pratim The Game Awards ceremoniju (nekada poznatu kao Video Game Awards). Ne zato što je istinito mjerilo kvaliteta u svijetu video igara, već zato što je epski fijasko. Smijem se, plačem od smijeha gledajući jednu veliku reklamu u trajanju od skoro četiri sata.

Ova tragična farsa je životno djelo jednog čovjeka Geoff Keighley-a. Dotični ima san da napravi “Oskara” igara. Koliko mu dobro ide u tome je krajnje diskutabilno. Ostatak života Keighley je posvetio izgradnji “kulta Kojime“. Bez pretjerivanja, barem nekih petnaest godina, Geoff je produžena ruka marketinga za Hideove igre. Tako je i ovogodišnja ceremonija počela nastupom pop benda CHVRCHES koji je izvodio pjesmu iz Kojiminog “Death Stranding“-a.

Kao što ste mogli čuti Death Stranding nije remek djelo. Čak nije ni pretjerano prodavana igra. Sony mjesec dana nakon izlaska igre, već nudi popust od 25%, jer niko neće da je kupi. Ali na Game Awards-ima, igra je dobila tri nagrade. Bila je nominovana u velikom broju kategorija, ali čak ni Geoff nije mogao biti toliko providan i sve “pokloniti” svom dobrom prijatelju. Posebna kategorija se morala izmisliti samo da Kojimin ego bude ispoštovan (iako je prošle godine takođe dobio nagradu).

Bolje da odmah prestanem dalje pričati o Kojimi. Zlatno tele ove industrije će i dalje glumiti mučenika i vizionara, nevezano šta ja mislim o tome. Vratimo se na reklamni maraton. Svijetu je predstavljena Xbox konzola slijedeće generacije. Izgleda užasno, poput kućišta gaming računara. Da li iz toga razloga ljudi predviđaju da će nadolazeća generacija kućnih konzola biti i posljednja? Zar je nešto drugo i bilo za očekivati od likova (Microsoft) koji su (doslovno) stavili DirectX u kutiju. Iliti Xbox.

Kako nadmašiti program nakon Kojime i najgore dizajnirane konzole ikad? Pa red je podjeliti koju nagradu onima koji to stvarno zaslužuju. Na moje iznenađenje Devil May Cry 5 je dobio nagradu za Najbolju akcionu igru.

Pravi pobjednik večeri je Disco Elysium. Inventivni RPG nezavisnog izdavača je dobio čak četiri nagrade. Više od Death Stranding-a, vjerovali ili ne. Disco Elysium je stvarno impresivna igra i taj potencijal je čak i prepoznat. Dobili su nagradu za najbolju nezavisnu igru, najbolji debi, najbolju priču i najbolju RPG igru. Game Awards ceremonija ne bi bio tragikomični spektakl kakav poznamo (i volimo) da nije bilo ultra glupih momenta. Tako je ekipa iza Disco Elysium-a na proslavi konzumerizma i velikih nadnacionalnih (gaming) kompanija u govoru su se zahvalili Marksu i Engelsu?! Pa znate li vi uopšte gdje ste?

Ovo je samo djelić ludila. Ako imate hrabrosti pogledajte snimak ceremonije. Ne preporučujem nikome ko iole poštuje svoje vrijeme. Do slijedeće godine…