Tramp zadovoljan izdvajanjima NATO država

“Prikupili smo više od 140 milijardi dolara dodatnog novca, i nadamo se dodatnim 100 milijardi.” pohvalio se američki predsjednik Tramp

Donald Tramp je ovog utorka izjavio da je njegov pritisak na NATO članice da izdvajaju više novca za odbranu urodio plodom. Ali takođe je rekao da saveznici trebaju i dalje povećavati svoje budžete. Za vijeme sastanka sa generalnim sekretarom vojne alijanse Jens Stoltenberg-om u Bijeloj Kući, Tramp je iznio svoj standardni scenarij o velikom (financijskom) teretu koji Amerika trpi zarad NATO saveznika. Sastanak je održan dan prije okupljanja šefova diplomatije NATO država u Wašingtonu. Tema okupljanja je (naravno) Rusija.

Tramp se zamjerio mnogim evropskim saveznicima sa insistiranjem da moraju izdvajati više novca za NATO angažman. U utorak je ponosno potvrdio da je taktika bila više nego uspješna. Za vrijeme njegovog mandata prikupljeno je više od 140 milijardi dolara dodatnog novca. Takođe računa na dodatnih 100 milijardi koje će potrošiti NATO članice do 2020. godine. Američki predjsednik je takođe rekao da bi volio da NATO države troše više od 2% svog bruto domaćeg proizvoda za odbranu. Više puta prošle godine, Tramp je ponovio NATO liderima da povećaju potrošnju na 4%. Po njegovim riječima, Amerika izdvaja 4.3% bruto domaćeg proizvoda za NATO. Posebno je izdvojio Njemačku jer ne plaćaju dovoljno. “Ne plaćaju onoliko koliko govore da plaćaju. Oni (Njamačka) plaćaju oko 1%.” rekao je Tramp.

Bijela Kuća, u službenoj izjavi, tvrdi da se Tramp sastao s Stoltenbergom da obilježi 70 godišnjicu NATO-a i da potvrdi američku predanost vojnom savezu. Uprkos svemu, Tramp se i dalje nada dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom. Ali zato Stoltenberg je nastupao sa standardnom hladno-ratovskom retorikom, osuđujući Rusiju za nepoštovanje INF sporazuma, koji je Amerika prva napustila. Takođe je ostao “raskol” u vojnom savezu zbog Turskog parnerstva s Rusijom. Turska nabavka S-400 sistema i dalje je trn u oku. Amerika im prijeti isključivanjem iz F-35 programa ako odluče da nabave rusko naoružanje.

Jer to je dobra stvar s Trampovim mandatom. Demistifikovao je mnoge stvari. Ogolio je pravila igre. Poenta je da se isključivo kupuje američko oružje. Ako ste partner vojnog industrijskog kompleksa, onda ste i dobar američki saveznik. Priče o Trampu i njegovim negativnim stavovima prema NATO savezu su bile preuranjene. NATO je tu i dok god se povećavaju budžeti država članica neće nigdje nestati.

izvor: Reuters via Haaretz