stone-temple-pilots-velvet-underground

Treća godišnjica smrti Scott Weilanda

Na današnji dan pronađen je mrtav (od predoziranja) u autobusu za vrijeme turneje jedan od posljednjih velikih rock zvijezda Scott Weiland (27. oktobar 1967. – 3. decembar 2015.). Prepoznatljiv vokal sa još boljom scenskom pojavom, o početka je bio osuđen na uspjeh. Počeo je svoju karijeru za vrijeme grunge eksplozije devedesetih s bendom Stone Temple Pilots. Užasno popularan bend sa dobrom prodajom, nažalost nije uspio zbog Skotovih loših navika. Volio je heroin više nego hljeb. Postoji čak fascinatan statistički podatak da je Skot proveo više vremena iza rešetaka (u zatvoru zbog posjedovanja narkotika) nego na pozornici sa bendom. Pravi roker.

Imao je veliki povratak početkom ovog vijeka kada je postao frontmen novog superbenda Velvet Revolver (sastavljen od Guns n’ Roses bivših članova). Uz Audioslave, Velveti su bili pravi veliki rock bend kakvih je bilo malo u ovom našem “futurističnom” vremenu sintetičkog zvuka. Nedostaju nam takvi bendovi. Nažalost, Skot se nije mogao promjeniti. Ponovo heroin, hapšenje, zatvor, neki novi bend, heroin… I tako sve do prerane smrti. Nedavno se saznala priča da je Dejvid Bouvi htio intervenisati i pomoći Skotu. Bouvi je razumio njegovu borbu sa demonima i htio je popričati s njim, utješiti ga. Nažalost do sastanka nikada nije došlo, a i sam Bouvi je preminuo mjesec dana nakon Skota.

Interesantno da jedan od posljednjih projekata je bio solo album božićnih pjesama (The Most Wonderful Time of the Year). Toplo ga preporučujemo za nadolazeću prazničku sezonu.

A legende nikada ne umiru…