Trideset pet godina tinejdžerskog klasika

The Breakfast Club” je filmski klasik. Neko bi pomislio da se radi o pretjerivanju ili lošem smislu za humor, ali smrtno smo ozbiljni. Moćni Criterion Collection čija je misija “sakupiti najbolje filmove sa svih strana svijeta” uvrstio je Breakfast Club među najbolje još prije par godina. Uz Bergmana, Tarkovskog…

Na današnji dan 1985. (15. februar) u kinima je premijerno prikazana tinejdžerska drama koja će osvojiti srca raznih generacija. Scenarist i režiser John Hughes je imao iskreno razumjevanje za mlađu publiku, o čemu većina njegovih kolega nije mogla ni sanjati. U njegovim filmovima tridesetogodišnjaci nisu glumili srednjoškolce.

Ipak je to čovjek koji nam je podario autentičnu teen zvijezdu osamdesetih Molly Ringwald. Prekrasna Molly. Hughes je nju izabrao za glavnu ulogu u filmu “Šesnaest svijeća” (Sixteen Candles, 1984.). Nakon The Breakfast Club” produkcije, samo za nju je napisao scenarij “Pretty in Pink” (1986.).

(Photo by Universal Pictures/Getty Images)

Šta je bilo toliko posebno s ovim filmom? Likovi su gotovo arhetipni (makar što se srednje škole tiče). Imate princezu, sportskog lika, štrebera, darkerku i naravno delikventa. Bender je nepopravljivi buntovnik (bez pretjeranog razloga). Pravi anti-heroj u teen priči. Od izbora glumaca do kostimografije, film je vremenska kapsula. I nikada nije dosadan.

Nevjerovatno je koliko je ovaj film utjecajan. Neki ga nazivaju ultimativnim filmom osamdesetih (hrabra izjava). Kevin Smith je naveo Hughes-a kao ključnog uzora. Upravo iz njegovih filmova je dobio ideju o “zajedničkom univerzumu“. Kad smo kod stoner filmova, “The Breakfast Club” prikazuje tinejdžere koji konzumiraju marihuanu. Nikada ranije viđeno u mainstream filmu za mlade.

Naravno ne smijemo zaboraviti fantastičnu pjesmu benda Simple Minds “Don’t You (Forget About Me)”. Kao što smo rekli Klasik.