Trideseta godišnjica premijere Seinfeld serije

Jedna od najvoljenijih humorističnih serija (sit-com) je imala premijeru 5. jula 1989. pod imenom “Hronike Seinfelda” (The Seinfeld Chronicles).

Samo pet epizoda je naručeno (jedna od najkraćih sezona u istoriji TV-a). Budućnost serije je bila nesigurna. Srećom po generacije gledalaca širom svijeta, naručena je druga sezona i Jerry Seinfeld je ušetao u prime time termin (i naše domove). Devet sezona vrhunske komedije. 180 epizoda koje su promjenili pravila serijskog programa.

Samoproglašeni “show o ničemu” započeo je trend humorističnih serija o samcima u velikom gradu. Slavio je svakodnevni život u Nju Jorku (New York). Taj opis “show o ničemu” je bio daleko od istine, jer “Seinfeld” je imao kompleksnu narativnu strukturu koju sit-com-i nisu imali ni prije, a ni poslije. Možda je Arrested Development jedini pravi nasljednik što se tiče kvaliteta priče. Ako ćemo pričati o (pop)kulturološkom utjecaju “Seinfeld”-a dovoljno je spomenuti da su neki od poznatijih citata postali dio svakodnevnih života gledaoca.

Jerry, Elaine, George i Kramer ušli su u istoriju kao jedni od najvoljenijh TV likova. Iako su imali svoje mane. Mnogo mana. Po prvi put gledaoci su se identifikovali sa negativnim osobinama likova. “Seinfeld” nam je podario kolekciju sebičnih kretena od kojih bez sumnje najveći je George Costanza (gospodar idiota kako su ga zvali). Ni Jerry nije bio pretjerano plemenit protogonist. Često zaboravimo da “doba antiheroja” nije započeo sam Soprano (The Sopranos), već je bila prije jedna dugovječna serija koja je imala prezime glavnog lika u naslovu.

Danas su svima puna usta pričom o jakim ženskim likovima. Ima li jače od Elaine? Samostalna, samopouzdana i duhovita. Postavila je pravila igre u devedestima. U par navrata serija je bila najgledaniji TV program godine. Posljednju epizodu koja je prikazana 1998. godine gledalo je 80 miliona ljudi. Od tada neke nove generacije su se upoznale sa možda i najboljim sit-com-om.

Serija je učinila Jerry Seinfelda najuspješnijim stand-up komičarem svih vremena koji se lagano bliži statusu milijardera. Danas u doba striminga sadržaja, Hulu ima prava na kultnu seriju o ničemu. To zadovoljstvo su platitili 180 miliona dolara (cifra iz 2015.). Nije da Jerry nije zaslužio to.

Gledaćemo seriju i dalje. Tvrdim da mi nikada neće dosaditi. Vama?