Trump kao genocidni manijak Marvel stripova Thanos

Trump War Room Twitter nalog, srce njegove kampanje za ponovni izbor za funkciju predsjednika Amerike objavio je kratak video u kome predstavlja Donald Trump-a u ulozi Thanos-a. Svima omiljeni genocidni manijak iz najgledanijeg filma ove godine (i svih vremena) “Avengers Endgame” je tako postao ključna tema u svakodnevnom političkom ratu u Americi.

Baš poput scene iz filma, Trump pokretom rukom uništava demokratsku konkurenciju. Problem nastaje što dotična scena pokazuje masakr pola živih bića u Marvel univerzumu. Mnogi smatraju da je krajnje problematično što čovjek sa ogromnom moći se poistovjećuje sa negativcom iz superherojskih stripova.

To je samo još jedan jasan znak da je javna diskusija o važnim temama postala poprilično djetinjasta. U pravu je bio Alan Moore, legendarni strip autor i šaman, kada nas je upozoravao da je alarmantan trend superherojskih filmova. Zabava za dječake uzrasta 12 do 14. godina iz šesdesetih je postao standard filmske industrije. Da li smo uopšte iznenađeni što je Time magazin za osobu godine proglasio derište (mala Greta ko drugi). Trump nije sigurno dobio plus bodove kada je danas na Twitteru rekao Greti da iskulira. Kako se usuđuje da napadne zlatno djete?

Vratimo se na temu. Kreator najvećeg Marvel negativca Jim Starlin lično je rekao da je cijela situacija bolesna i da jasno govori u kakvim tužnim i čudnim vremenima živimo. Strašno je da se “vođa slobodnog svijeta” poistovjećuje sa masovnim ubicom. Starlin je kreirao Thanos-a 1973. godine i autor je Infinity strip trilogije koja je inspirisala Avengers filmove Infinity War and Endgame.

Iako je u svakom slučaju ova “priča” mrtvi senzacionalizam, simptomatično je da se odrasli ljudi ponašaju poput male djece. Ne mislimo samo na Trump-a. Njegova konkurencija nije ništa zrelija.