turkey

Turska najavila novu ofanzivu na sirijske Kurde

Turska će pokrenuti novu vojnu akciju protiv Kurdskih boraca u Siriji (koji imaju američku podršku) u slijedećih par dana. Izjavio je to danas turski predsjednik Ergodan. Analitičari gledaju tu odluku kao dodatno zatezanje odnosa između NATO saveznika Turske i Amerike. U zadnjih par mjeseci Turska je granatirala kurdske pozicije duž sirijske granice, istočno od rijeke Eufrat. Prijete već duže vrijeme da će protjerati kurdsku miliciju u Siriji, Jedinice za zaštitu naroda (YPG).

YPG je ključni dio kurdskih snaga u Siriji, koji su zaustavili Islamsku državu uz pomoć američkih saveznika. Nažalost službena Ankara doživljava YPG borce kao teroriste zbog njihovih veza sa kurdskom pobunom unutar Turske. Američki vojnici su raspoređeni zajedno sa kurdskim borcima na sjevero-istoku Sirije baš da bi se spriječili sukobi turskih snaga sa kurdskim. Erdogan je iz tog razloga naglasio da njihova meta nisu američki vojnici, već “terorističke” organizacije koje su aktivne u regionu.

Tokom utorka i srijede, Turska je poslala konvoje trupa i vojne opreme kao pojačanje na granicu sa Sirijom. Ovo je treća ofanziva na sirijske Kurde, nakon prve u 2016. godini i jedne koja je bila ranije ove godine.

izvor: AP