Tursko lasersko oružje srušilo kineski dron?

Na libijskom ratištu 4. avgusta srušen je kineski dron Wing Loong II. Ne bi to bilo ništa posebno da ga nije oborilo tursko oklopno borbeno vozilo naoružano laserkim sistemom. Po prvi put u istoriji ratovanja, na pravom ratištu uspješno je testirano lasersko oružje protiv prave mete. I niko ne priča ništa. Što je iznenađujuće u naše doba “globalnog sela” kada se svaki trač širi poput venerične bolesti.

Iako vijest nije potvrđena od službenih izvora, ne treba pretjerano sumnjati u turski vojno industrijski kompleks. Ne zaboravimo da je Turska najveći proizvođač, korisnik i izvoznik dron tehnologije u Evropi. Suludo bi bilo podcjenjivati industrijsku sposobnost države koja učestvuje u NATO F-35 programu upravo kao proizvođač djelova. Dostupna je potpuna hronologija razvoja laserske tehnologije u Turskoj od 2010. godine. Službene objave turskog ministarstva odbrane je govorilo o primjeni laserskeg naoružanja u mornarici, prateći primjer američkog saveznika. Svijet nije obraćao pretjeranu pažnju. Turci hoće lasere, koga briga?

U 2015. su prvi put objavili da su njihovi eksperimentalni laseri pogodili metu. Iste te godine Turska je uložila 450 miliona dolara u ovaj program. Za državu koja ima pristup zapadnoj vojnoj tehnici i koja samim tim štedi na razvoju već postojećih tehnologija, ovo je više nego impresivna cifra. 2015. godine najveća korporacija turskog vojno industrijskog kompleksa Aselsan je preuzela laserski program pod svoju kontrolu. Već 2018. godine Aselsan je objavio da ima borbeni laser koji može srušiti bespilotnu letjelicu na 500 metara. Ključni moment u ovoj priči je instaliranje laserskog sistema na Otokar Cobra, tursko oklopno vozilo

tursko oklopno borbeno vozilo Otokar Cobra

Da skratimo komplikovanu priču, ključni problem s laserskim naoružanjem je inferiornost prema konvencionalnoj kinetičkoj municiji. 76-milimetarski top ima toliku enrgiju, koju lasersko oružje može postići samo zagrijavajući jednu tačku na meti puno vremena. Previše vremena poredeći sa standarnom municijom. Izgleda da su optoelektronički stručnjaci iz Aselsana uspjeli baš to. Njihovo oružje može naciljati jednu tačku na meti i zagrijavati je dok ne eksplodira. Dok je meta u pokretu. Za jeftini laserski sistem je potrebno samo dizel gorivo za generator.

Konačno dolazimo do Libije danas. Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) kao i mnogo puta (Egipat, Sirija) do sada se kladio na “pogrešnog konja”. Njegovi islamisti na libijskom ratištu gube. Turska već duže vrijeme ima proxy rat protiv Libijske nacionalne armije (Libyan National Army) pod komandom Khalifa Haftar koji pobjeđuje. Haftar ima šaroliku podršku od Amerike, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Emirata, ruskih plaćenika do Eric Prince-ove privatne vojske. Kao što smo rekli Haftar polako, ali sigurno dobija libijski rat.

Turska je dostavila teško naoružanje i instuktore Haftarovim neprijateljima. Pošto to nije bilo dovoljno počeli su uvoziti u Libiju vojnike koji su bili “uposleni” u Idlibu, sirijskoj provinciji. Očigledno im je trebalo nešto da okrenu rat u svoju korist. I to se dogodilo 4. avgusta. Za operatore kineskog Wing Loong II drona u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata to je bila rutinska operacija. Prikupljali su informacije za Haftarove trupe, a dron je naoružan protu-tenkovskim projektilima. Libijski rat je poznat po tome što se koriste najnovije ratne tehnologije, čiji je simbol bespilotna letjelica. Sve bi bilo rutina da dron nije srušen. I svijet je obišla fotografija. Dron je srušen 50 kW laserskim oružjem, najmoćnijim ikad instaliranim na off-road vozilo. Baš poput predstavljenih Aselsan modela.

Zašto je to važno? Prvo potpuno funkcionalno oklopno borbeno vozilo naoružano laserom je testirano na pravom ratištu. Nije srušio komercijalni dron (igračku) s E-bay-a, već pravi model. Turska može proizvesti veliku količinu ovog naoružanja bez problema, jer je dokazana njegova korisnost. Ne sumnjamo da će nastaviti usavršavati ovu tehnologiju. Konkurencija će morati reagovati. Da li nas očekuje nova trka u laserskom naoružanju?

izvor: Army Recognition