“U potrazi za tamom” dobija nastavak

In Search of Darkness” je ultimativni dokumentarac o horor filmovima iz osamdesetih godina. Traje duže od četiri sata(!) i za to vrijeme saznaćete sve o ovom pop kulturnom fenomenu.

Pođite na putovanje kroz vrijeme. Od Kubrick-ovog remek djela “Isijavanje” (The Shining, 1980.) do potpunog smeća kao što je “Petak Trinaesti: Jason osvaja Menhetn” (Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan, 1989.). U ovoj dekadentnoj deceniji horor žanr je dominirao. A bolju retrospektivu od ove nećete naći.

Majstori žanra otkrivaju svoje tajne. Užitak je slušati gospodara nezavisnog filma John Carpenter-a kako bez ikakvih pretenzija priča o svojim djelima. A legenda je zaslužan za neke od najboljih horor filmova ikad snimljenih. Nije jedini kultni režiser koji se pojavljuje u dokumentarcu. Tu je i majstor Lovecraft adaptacija Stuart Gordon (koji je nažalost nedavno preminuo).

Od glumaca ćete saznati iz prve ruke koliko je ponekad bilo teško snimiti dobar horor. U osamdesetima nije bilo kompjuterskih efekata. Sve je bilo praktično. I bolje ako mene pitate. Ima nekog šarma koji novi horori nažalost nemaju.

Neki od poznatih gostiju otkrivaju kako je ovaj žanr uticao na njihovu kreativnost. Jedan od tih sagovornika je Corey Taylor (Slipknot frontmen), kao i “ljuti štreber” James Rolfe (Angry Video Game Nerd).

U potrazi za tamom” (2019.) preplaviće vas količinom informacija. Kao enciklopedija horora u pokretnim slikama. Ne mogu vjerovati da je prije par dana najavljen nastavak. Da li će uopšte moći nadmaštiti prvi dio? Da li je to moguće? Da li će takođe trajati suludih četiri sata? Pitanja se samo redaju. A to je dobra stvar.