video-games

Ujka Sem želi da igraš video igre za američku vojsku

Američka vojska sastavlja ekipu video igrača iz vlastitih redova ne bi li doprijeli do mladih koji provode previše vremena u virtuelnim svijetovima. Ovo nije prvi poduhvat ove vrste jer je prošlo više od petnaest godina nakon izlaska igre “America’s Army”, pucačine iz prvog lica (FPS žanr) čiji je cilj bio unovačiti vojnike iz igračkih redova.

Nova inicijativa poziva aktivne vojnike i rezerviste da učestvuju na turnirima video igara (iliti e-sport) u pokušaju da se uspostavi komunikacija sa novim generacijama. Ovaj potez je došao nakon ovogodišnje regrutacije i loših rezultata, najgorih u deceniji.

Vojnici koji budu učestvovali na igračkim turnirima će pokazivati vojsku u novom svjetlu. Članovi e-sport tima vojske će takođe biti beta testeri vojnih aplikacija, kao i trening simulatora. Ipak ključni su loši rezultati regrutacije, 6.500 regruta manje od planiranog za ovu godinu. Vojska se mora izboriti sa niskom stopom nezaposlenosti i sve manjim brojem vojno sposobnih od 17. do 24. godine. Dvije trećine mladih amerikanaca su nekvalifikovani zbog debljine ili rekreativnog korištenja narkotika.

Prvi korak je bio osnivanje Vojne Igračke Lige (The Military Gaming League). Igračke organizacije isključivo sastavljene od aktivnih vojnika i veterana. Budući angažmani će uključivati ne samo učestvovanje, nego i organizovanje turnira u video igrama. Već su najavili svoj dolazak na prestižne sajmove i festivale video igara.

Ideja vojno-zabavnog kompleksa (military-entertainment complex), o specijalnoj vezi američke vojske i industrije zabave (filmovi, multimedija) zarad zajedničkih interesa nikad nije bila očiglednija. Vidjećemo uspješnost ove inicijative…

izvor: Stars and Stripes