Ukrajina okrivila Rusiju zbog svastike

Par dana nakon priče o tržnom centru i nacističkoj svastici u Ukrajini, dolazi izjava službenog Kijeva da je za sve kriv ruski “hibridni informativni rat”

Službenici dotičnog tržnog centra (iz Banderine avenije) izvinili su se za incident i rekli da su žrtve (ruskog) hakerskog napada. Ali to nikoga ne iznenađuje, jer od 2014. godine ukrajinci za većinu problema optužuju Rusiju. Ukrajinska policija aktivno radi na ovom “veoma važnom slučaju” iako su već uperili prst u krivca. Vlada u Kijevu je rekla da je hakerski napad LED stepeništa u tržnom centru dio šireg “hibridnog rata”. Da nije tragično, možda bi bilo i smješno.

Detaljnu izjavu dao je ukrajinski ambasador u Izraelu dok se izvinjavao zbog nacističke svastike koja se mogla vidjeti u tržnom centru. Hennadii Nadolenko optužuje Rusku Federaciju da ne preza od korištenja bilo kakvog oblika propagande, uključujući i prezrenu nacističku svastiku. Bilo kojoj osobi koja ima elementarno znanje iz istorije ovo treba zvučati uvredljivo. Posebno od strane ukrajinaca koji veličaju Banderu, starog nacističkog kolaboratora, čije su trupe zvjerski ubijale Ruse i Jevreje. Ali propagandni rat ne bira sredstva. Slobodno očekujte još čudnih priča iz ovog djela svijeta.

izvor: Jerusalem Post